Protest în Bucureşti. Angajaţii STB au ieşit în stradă şi ameninţă cu grevă generală. Ce nemulţumiri au – FOTO
Este protest al angajaților STB, în aceste momente. Ei amenință cu grevă generală, o grevă ce ar fi de natură a paraliza traficul din București.
Un nou protest în Bucureşti. Astăzi, 19 ianuarie 2022, aproximativ o mie de angajaţi ai Societăţii de Transport Bucureşti (STB) au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirile. Aceştia ameninţa cu greva generală dacă nu li se măresc salariile şi directorul companiei nu-şi dă demisia.
Negocierile pentru condiţiile de lucru şi salarizare nu au decurs corespunzător, susţin angajaţii. În momentul de fata transportul public în comun nu este afectat, însă greva generală ar putea paralizat traficul bucureştean. Cei care protestează acum nu sunt în programul de lucru.
Protest al angajaţilor STB. Şoferii cer mărirea salariilor
Dacă negocierile eșuează, angajații Societăţii de Transport Bucureşti iau în calcul întreruperea circulației transportului în comun. Ei se află în fața instituției după ce le-a expirat contractul colectiv. În noul contract, doresc o majorare salarială, cu rata inflației. Angajații transmis faptul că salariile le sunt înghețate de trei ani. Pentru un salariu mediu din STB, aflat undeva la 4.000 de lei, majorarea ar urma să fie de 200 de lei/angajat.
În același timp, se pare că cer și demisia directorului Regiei de Transport București, motivând că nu au avut dialog social cu acesta. Astfel, solicită negocierea noului contract cu un alt director. Potrivit Antena 3, directorul nu doreşte să renunţe la funcţie.
Un grup de angajați se află de mai bine de o oră la discuții cu cei din Consiliul de Administrație și cu directorul general.
Protest al angajaților CTP și la Iași
Reamintim faptul ca pe data de 2 noiembrie 2021 zeci de angajati ai Companiei de Transport Public Iasi au iesit in strada pentru a protesta. Traficul rutier a fost paralizat, iar mii de ieseni au fost afectati. Acestia au vrut marirea salariilor. Protestul spontan a fost declarat de magistrati ca fiind unul nelegal.
„Instanța admite în parte acțiunea formulată, astfel cum a fost completată, de reclamanta Societatea Compania de Transport Public Iași SA, în contradictoriu cu pârâții. Constată ilegală greva declanșată de către pârâți la data de 2 noiembrie 2021 și, în consecință, dispune încetarea acesteia. Respinge cererea reclamantei, de obligare a pârâților la reluarea obligațiilor de serviciu. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Societatea Compania de Transport Public Iași SA, în contradictoriu cu pârâtul Tudor B.”, au precizat magistrații ieșeni,. De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Protest şi al profesorilor din cauza salariilor
Astăzi, 19 ianuarie 2022, în România mai mulţi profesori au intrat în grevă din cauza faptul că majorările salariale nu se aplica conform legii în vigoare.
„Nu este vorba doar de personalul didactic de predare, ci vorbim și de personalul didactic auxiliar și cel nedidactic. Școlile nu pot funcționa la capacitate maximă și asigurăm condiții de sănătate a copiilor atâta vreme cât avem o resursă umană motivată și suficientă pe partea de personal didactic auxiliar și nedidactic. Pe baza referendumului declanșat de federațiile sindicale reprezentative, colegii noștri s-au pronunțat într-un procent de peste 70% pentru declanșarea grevei de avertisment. Între orele 11:00 – 13:00, nu se vor desfășura activități specifice actului educațional, dar copiii vor fi supravegheați de către cadrele didactice, nedidactice și personalul auxiliar (…).
Vom face tot ceea ce depinde de noi ca siguranța elevilor să nu fie pusă în pericol (…). Elevii vor fi supravegheați în acel interval de timp și ne vom face datoria de supraveghetori. Se mai poate întâmpla un lucru foarte interesant, lansat de colegii noștri, pentru acei elevi care au capacitatea necesară de a înțelege demersul nostru, și sunt mulți care vor înțelege. Vom face o oră de educație civică, explicându-le clar că la un moment dat trebuie să te lupți pentru drepturile tale, să te lupți pentru respectarea legii într-o țară. Este halucinant că trebuie să te bați pentru respectarea legii“, a precizat în urmă cu două zile Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.