Protest împotriva prețului carburanților, la Iași! Câți oameni au participat la marșul auto – GALERIE FOTO / VIDEO
În cursul serii de 30 iunie 2022, un grup de ieșeni a ținut un protest organizat în fața Gării Iași. Aceștia s-au aliat mișcării de revoltă națională adresată creșterii continue a tarifului combustibilului. Astfel, protestul împotriva prețului carburanților s-a desfășurat în Iași sub forma unui marș auto.
La începutul acestei luni, pe fondul nemulțumirilor cauzate de creșterea accelerată a prețului combustibilului, mai mulți români s-au organizat pe Facebook în vederea organizării unui protest împotriva prețului carburanților. Ieșenii s-au alăturat și ei acestui demers, creându-și grupuri pe whatsapp și telegram pentru a se putea mobiliza mai bine.
Protest împotriva prețului carburanților, pus la cale de la începutul lunii
Din cauza scumpirii continue a prețului carburanților, oamenii au decis să-și exprime nemulțumirea în stradă. În urma mișcărilor dezorganizate de la începutul lunii iunie, protestatarii au decis să se organizeze pentru data de 30 iunie, cerând și toate avizele necesare de la primării pentru o astfel de manifestație. Astfel, seara, după ora 18.00, la data aleasă de comun acord la nivel național, ieșenii au ieșit să protesteze. Mișcarea a luat forma unui marș auto care s-a deplasat pe un traseu prestabilit.
Oamenii sunt nemulțumiți de tariful mare al combustibilului atât din cauza faptului că deplasarea cu autoturismul personal a devenit o necesitate și, deci această scumpire se reflectă clar în buzunarele lor în momentul în care merg la pompele de alimentare, cât și din cauză că scumpirea combustibilului a atras după sine o serie de măriri de preț în lanț, crescând taxele percepute pentru transportul alimentelor, hainelor și a celorlalte tipuri de produse.
„Vrem preț mai mic la benzină. O să se scumpească toate, de la toamnă cred c-o s-o facă 15 lei. O micșorat 50 de bani și o face 12 lei acum. Asta e oleacă de fum în ochi”, a spus protestatarul Marius Gălușcă.
Prezente la protestul din seara au fost cel puțin 100 de mașini, adunate inițial în fața Gării Internaționale din Iași de unde au și plecat pe traseul strada Străpungere Silvestru – strada Canta – șoseaua Păcurari – strada Păcurari – Bulevardul Independenței – strada Stihii – strada Cucu – Bulevardul Tudor Vladimirescu – strada Tătărași – strada Ion Creangă – strada Dr. Savini – strada Vasile Lupu – Bulevardul Chimiei – Bulevardul Primăverii – Bulevardul Socola – Bulevardul Poitiers – șoseaua Nicolina – Podu Roș – strada Sf. Lazăr – strada Anastasie Panu – strada Palat – Bulevardul Ferdinand I – Podul de Piatră – strada Silvestru – Piața Gării.
Oamenii au ieșit în stradă pentru că-și fac griji pentru bugetul lor.
„Vrem să ne facem auziți împotriva abuzului. Cei din Guvern nu iau nicio măsură, cu toate că lumea e revoltată. Suntem nemulțumiți și din cauză ca în urma ședinței s-a decis reducerea cu 50 de bani pentru că această sumă arată importanța pe care ne-au dat-o nouă. O reducere mai mare a prețului la carburant ar fi necesară. Prețul ăsta ne afectează foarte tare pentru că trebuie să reducem anumite cheltuieli în casă. Astăzi, mașina nu este o fiță, este o necesitate. Te deplasezi cu ea acasă, la facultate, la spital. Ai nevoie de ea. Este esențială în orice familie” , a menționat Maxim Gălușcă.
Prezentă la protest a fost și poliția locală care s-a asigurat de bunul mers al lucrurilor și că toată lumea urmează regulile de circulație. De altfel, și organizatorul protestului în Iași, Octavian Prioroc, prezent la protest cu o boxă, a îndemnat oamenii să urmeze indicațiile polițiștilor și regulile de circulație
Alte acțiuni de protest ale ieșenilor
Ieșenii au mai ieșit la protest și în datele de 13 și 14 iunie 2022. În prima zi a protestului, mișcarea a fost de mai mică anvengură, când, 8 persoane au blocat accesul la pompele de alimentare din benzinăria OMV din Păcurari, iar, ziua următoare, protestatarii s-au adunat în parcarea benzinăriei Lukoil din apropierea Palas Mall. La început mișcarea nu era foarte bine pusă la punct, fiind propuse mai multe metode de protest. De aceea, s-au propus inițial ca date oficiale ale protestului 26 iunie sau 30 iunie pentru a lăsa suficient timp doritorilor să se organizeze.
Până să fie ales marșul auto, manifestațiile au presupus blocarea accesului la pompe. Au mai fost, de asemenea, discuții despre abandonarea mașinilor pe stradă, plătirea tarifului în monede, acțiuni menită să-i descurajeze pe cei care aveau nevoie să alimenteze.
În tot acest timp, angajații benzinăriilor nu au spus nimic, argumentând că nu au dreptul să comenteze legat de acest eveniment.
Ei sunt nemulțumiți de prețul combustibilului propriu-zis, ci de scumpirile care urmează acestei majorări a prețului.