Protest HoReCa în fața Guvernului! Antreprenor: „Noi nu putem să mai trecem prin ce am trecut în luna martie”

de: Bianca Rebegea
18:45, 07 oct. 2020

Pentru a doua oară în ultimele opt luni, decizia de închidere a restaurantelor a iscat frustrare și neputință în rândurile antreprenorilor, dar și a angajaților. Mii de oameni au hotărât ca în această seară, miercuri, 7 octombrie, să se unească pentru a protesta în fața Guvernului. Protestul are la bază decizia nedreaptă de închidere a restaurantelor, fiindcă patronii se gândesc deja la faliment, iar mulți oameni își vor pierde locurile de muncă.

Persoanele care activează în domeniul HoReCa au primit vestea de închidere a restaurantelor ca pe o palmă uriașă venită din partea Guvernului. În plus, această decizie a venit dintr-odată, fără ca oamenii să fie anunțați să ia măsuri.

”Noi nu putem să mai trecem prin ce am trecut în luna martie. Am fost cei care am respectat întocmai deciziile Guvernului, dar de data asta nu mai putem să trecem prin aşa ceva. Pur si simplu de pe o zi pe alta nu se pot inchide restaurantele. Avem marfa perisabilă de sute de milioane. Avem oameni angajaţi care au chirii de plătit”, spune Ninel Dănilă, antreprenor.

Se anunță un protest HoReCa în fața Guvernului! Antreprenor: „Noi nu putem să mai trecem prin ce am trecut în luna martie”

Angajatorii și persoanele care lucrează în domeniul HoReCa au pus piciorul în prag și au hotărât să scoată la iveală toate problemele pe care le întâmpină. De asemenea, unul dintre antreprenori a precizat că nu domeniul menționat este de vină pentru răspândirea virusului, fiindcă regulile au fost respectate întocmai.

”Credem că domeniul HoReCa trebuie să protesteze. Nu suntem noi responsabili de răspândirea virusului , noi am respectat regulile impuse. Data trecută am primit şomaj tehnic după şapte săptămâni”, a adăugat patronul care cere o analiză argumentată pentru incriminarea HoReCa.

Protestul are loc miercuri, 7 octombrie, în Piața Victoriei, de la ora 20.00. Managerul Ninel Dănilă, unul dintre persoanele care vor protesta astăzi, a lansat niște întrebări după ce s-a decis închiderea restaurantelor:

”Întrebări fără răspunsuri:

1. Cum e posibil sa fim închiși de pe o zi pe alta?

2. Ce se întâmpla cu chiriile?

3. Ce se întâmpla cu taxele aferente acestei perioade?

4. Ce se întâmpla cu marfa perisabilă din stoc?5. In cât timp se plătește Șomajul tehnic?

6. Exista variante de ajutor din partea statului pentru acesta perioada ?

7. Cum procedam cu creditele, leasingurile pentru echipamente și celelalte plăti pe care nu le putem onora?”

Cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București se închid de miercuri, a decis marți Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. În jurul școlilor trebuie purtate măștile de protecție.

12 mii de restaurante se închid, de miercuri, în Capitală

Dragoș Petrescu, președintele HORA, organizația patronală din industria ospitalității, a declarat, marți seară, 6 octombrie 2020, că în urma restricțiilor transmise mai devreme în cursul zilei de autorități, 12.000 de restaurante și cafenele urmează să tragă obloanele începând de miercuri.

„Vom trimite Guvernului doleanțele noastre și vom decide ce vom face în continuare dacă nu ajungem la un rezultat comun”, a spus el, adăugând că eventualele proteste ale lucrătorilor și patronilor din industrie, anunțate neoficial, reprezintă „inițiative individuale”.