Proteine în urină: Ce afecțiuni se ascund în spatele acestei probleme

de: BZI.ro
10:13, 30 iul. 2021

Urina nu ar trebui să conțină proteine, iar prezența acestora reprezintă o problemă. Proteinele în urină sunt reprezentate în mare parte de către albumina urinară alături de globuline plasmatice și o formă de proteină specifică secretată în rinichi. Glicoproteina Tamm Horsfall are rolul de inhibare a formarii cristalelor de calciu în urină și antibacterian, previnind infecțiile bacteriene de tract urinar.

O cantitate mai mare de proteine în urină poate arăta existența unei disfuncții renale. În plus, aceasta poate reprezenta primul semn de boală și poate să apară înaintea simptomelor clinice. Totuși, proteinurie poate fi asociată cu existenta unor condiții fiziologice precum și alte afecțiuni non-renale. De asemenea, trebuie spus că există unele afecțiuni renale în care proteinuria este absentă.

Atunci când proteinuria are o valoare mai mare de 3500 mg/24h este vorba de un sidrom nefrotic, limita de detecție fiind de 40 mg/L (4 mg/dL, 0.04 g/L).

Determinarea proteinelor urinare variază în funcție de boala care duce la apariția acestora, analiza fiind recomandată celor cu afecțiuni renale acute de cauză infecțioasă și non infecțioasă, precumsindrom nefrotic, glomerulonefrită sau infarct renal. De asemenea, cei care au tumori renale, afecțiuni hepatice sau afecțiuni autoimune sistemice-colagenoze ar trebui să verifice dacă au proteine prezente în urină.

Și persoanele care suferă de afecțiuni metabolice, precum diabetul zaharat ar trebui să verifice dacă nu au proteine în urină.

Proteine în urină: Care sunt cauzele

Cauzele care duc la apariția proteinelor în urină sunt multiple. Cel mai adesea, proteinele în urină sunt cauzate de o boală a rinichilor. În momentul în care rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie, în loc să rețină proteinele, acestea sunt eliminate prin intermediul urinei.

Proteinuria poate fi chiar unul dintre primii indicii că sunt probleme cu rinichii.

Prezența proteinelor în urină poate fi cauzată de diabet, hipertensiunea arterială, endocardit, boli ale inimii, lupus, malarie sau artrita reumatoidă.

Alte cauze ce pot provoca pierderea proteinelor prin urină, fără să fie legate de o boală, sunt reprezentate de anumite medicamente, toxine în corp, o infecție sau unele traume.

În plus, proteinele în urină pot apărea nu doar ca rezultat al unei boli a rinichilor, dar și din cauza supraproducției de proteine de către organism.

Tratamentul proteinelor în urină

Tratamentul proteinelor în urină depinde de specificul afecțiunii care a produs apariția proteinelor în urină. În cazul unei boli a rinichilor, trebuie urmat tratamentul recomandat de doctor. Deoarece proteinele în urină sunt unul dintre primele semne ale acestor afecțiuni, sunt șanse mari să intervii la timp. În cazul în care ignori această situație, poți risca să degenereze în boli cronice sau insuficiență renală.

Alte tratamente recomandate de specialiști pot viza diabetul sau hipertensiunea.

În cazurile ușoare sau moderate de proteinurie, de cele mai multe ori nu este recomandat niciun tratament.

Proteinele în urină nu ar trebui să fie un semn de alarmă în cea mai mare parte a cazurilor, fiind indicat un consult medical pentru a determina care este problema sau afecțiunea care le-a cauzat.