Proteina C-reactivă mică. Ce rezultat indică manifestarea unei boli infecțioase
Proteina C-reactivă mică este un indice care nu trebuie să provoace îngrijorare. Pe când un indice ridicat anunță o inflamație sau dezvoltarea unor boli infecțioase. Există două tipuri de teste care măsoară nivelul CRP. Acesta este denumit de specialiști cu termenul de standard și ultrasensibil.
Testul standard măsoară proteina în intervalul de până la 1.000 mg/l și este utilizat în diagnosticul bolilor infecțioase și inflamatorii acute. Testul ultrasensibil detectează creșteri mici ale CRP de 0,5 până la 10 mg/l, care pot fi observate în general în procesele inflamatorii lente din peretele vascular. Aceste procese pot trece neobservate ani de zile fără să apară, iar un test CRP ultrasensibil ajută la detectarea lor, astfel încât riscul de boli de inimă poate fi evaluat.
Proteina C-reactivă mică. Când indicele anunță complicații vasculare
O concentrație mai mică de proteină C-reactivă în valoare de 1 mg/l indică un risc scăzut de boli cardiovasculare și complicații ale acestora. Pe când un indice de 1-3 mg/l indică un risc mediu. Iar unul mai mare de 3 mg/l indică un risc ridicat de complicații vasculare la persoanele sănătoase și la pacienții cu boli cardiovasculare.
Aspirina și satinul sunt prescrise în mod obișnuit pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, a bazofilelor crescute și complicațiile acestora. Astfel, în cazul în care pacientul a administrat un astfel de preparat este normal ca indicele de proteină C-reactivă să fie mai scăzut.
În cazul în care pacientul administrează un tratament pentru o boală de inimă și dacă tratamentul prescris este eficient, concentrația de proteină C reactivă scade în 6-10 zile. În comparație, viteza de sedimentare a eritrocitelor scade doar după 14-28 de zile. Însă, pacientul care are un indice scăzut de proteină C-reactivă poate să sufere de trigliceride mărite.
De cele mai multe ori, un test pentru verificarea nivelului de proteina C-reactivă este indicat pentru a determina riscul și prognosticul bolilor cardiovasculare. Pentru depistarea complexă a pacienților cu vârsta peste 50 de ani la fel este prescris efectuarea acestei analize.
Când este de obicei indicat testul? Ce anume se determină prin această analiză?
Rezultatul testului este necesar pentru predicția complicațiilor la pacienții diagnosticați cu ateroscleroză, boli coronariene, angină pectorală și hipertensiune arterială. De asemenea, acesta este de mare ajutor pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului după o boală cardiovasculară, inclusiv o intervenție chirurgicală cardiacă.
Concentrația de proteină C reactivă din proba de ser a unui pacient este măsurată prin imunoturbidimetrie. Riscul de boli cardiovasculare este determinat în funcție de concentrația de CRP. Dacă nivelul depășește 10 mg/l, este vorba de un proces inflamator sau infecțios acut.
Rețineți că CRP poate crește în timpul sarcinii, al exercițiilor fizice, manifestarea varicelei, al administrării de contraceptive orale, fulgilor de drojdie inactivă, apariția keratozei seboreice și al consumului de hormoni. În schimb, statinele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene scad nivelul acestui marker. Este posibil ca un test de ultrasensibilitate pentru CRP să nu fie eficient la persoanele cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, deoarece acești pacienți au niveluri constant ridicate de CRP.
De obicei, rezultatul testului pentru proteina C-reactivă mică poate fi obținut la 1-2 zile după prelevarea sângelui. Însă, pentru a obține un rezultat cât mai aproape de adevăr trebuie respectate regulile generale de recoltare a sângelui dintr-o venă.