Proprietăți, beneficii și contraindicații ghimbir. Cum poate fi consumat într-un mod cât mai eficient
În sezonul rece, la ce proprietăți și beneficii are, este recomandat consumul de ghimbir deoarece susține foarte bine imunitatea organismului. Se spune că este planta care face minuni în perioada Sărbătorilor și aceasta din cel puțin două motive. Pe de o parte ne confruntăm cu frigul care accentuează afecţiunile reumatice. Iar în al doilea rând atenuează problemele digestive specifice sărbătorilor.
Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului. Acesta susține imunitatea în lupta cu o serie de bacterii, intensifică metabolismul și este un ajutor de nădejde într-o serie de afecțiuni cu care mulți dintre noi ne-am confruntat până acum.
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud. Este folosit de secole atât în alimentație, ca și condiment, dar și ca suport în medicina integrativă.
A fost folosit pentru beneficiile sale încă din Antichitate, iar în medicina chineză era utilizat pentru ameliorarea manifestărilor digestive neplăcute, a tusei sau în calmarea durerilor provocate de reumatism.
Proprietăți și beneficii ale consumului de ghimbir
Studiile au confirmat că ghimbirul este mai mult decât un remediu tradiţional. Este aproape un medicament în chimioterapie, sarcină, artrită reumatoidă, osteoartrită, dureri musculare, digestie, stări de greaţă. Conţine aproape 500 de compuşi ce aduc beneficii organismului şi 13 efecte de vindecare sau ameliorare.
Recomandat pentru întărirea sistemului imunitar, ghimbirul trebuie mestecat pentru inflamaţii ale gâtului, laringită ori tuse. Pentru durerile de stomac, îl puteţi consuma fie amestecat cu ulei de ricin, fie sub formă de infuzie din ghimbir uscat. În cazul indigestiilor, amestecaţi suc de ghimbir cu zeamă de lămâie şi sare şi consumaţi amestecul întotdeauna înainte de mese.
Dacă suferiţi de afecţiuni biliare, amestecaţi suc de ghimbir cu 7 pahare de lapte, fierbeţi compoziţia până scade la jumătate. Apoi îndulciţi cu zahăr, după care vă puteţi bucura de rezultat, înainte de culcare.
Ghimbirul poate înlocui orice medicament pentru calmarea durerilor de cap de după petreceri de pomină. Dacă durerile de cap au un substrat nervos, atunci sucul de ghimbir se amestecă cu lapte şi se foloseşte ca inhalant. O altă durere căruia ghimbirul îi poate face faţă este cea de dinţi, numai dacă aplicaţi o pastă din ghimbir şi aloe vera pe partea de unde este durerea.
Iar ceaiul preparat din ghimbir este antidotul perfect împotriva răcelii. Nu în ultimul rând, ghimbirul poate fi parte integrată din curele de slăbire – stimulează metabolismul şi arde grăsimile. Mai mult, poate crește potenţa sexuală deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.
Contraindicații ale consumului de ghimbir
Fiind un aliment natural, consumul de ghimbir nu este periculos dacă este consumat în dozele recomandate. Însă pentru a evita orice neplăceri, mai ales în cazul în care suferi de o afecțiune cronică sau ai o condiție specială (de exemplu ești însărcinată) este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a consuma ghimbir.
De asemenea, este indicat să se evite consumul de ghimbir în perioada alăptării și de către copii. La fel și în cazul copiilor mici ori al persoanelor cu alergii la oricare dintre componente, este bine să fie evitat consumul de ghimbir.
Însă dacă nu suferi de afecțiuni care să te împiedice să folosești ghimbirul, poți apela cu încredere la această resursă uimitoare a naturii. Bogat în potasiu, zinc, calciu, magneziu, cupru, vitaminele B6, C și D, ghimbirul acționează că tonic general și înlătura oboseală acumulată.
Cum poate fi consumat ghimbirul
Este utilizat atât în bucătăria internațională, cât și în cure pentru menținerea sănătății. Așadar, doza recomandată variază în funcție de efectul urmărit. Însă în cazul pudrei, extractului, tincturii, capsulelor sau a uleiului de ghimbir se pot consumă 2 g/zi divizate în diferite doze. Iar dacă e vorba de ceai de ghimbir, nu se consumă mai mult de 4 căni/zi. Însă țineți minte, aceste doze trebuie agreate de un medic sau de un consultant de specialitate.
O cană de ceai de ghimbir are efect energizant și oferă suport în ameliorarea indigestiilor. De asemenea, folosirea acestuia în timpul răcelii și gripei poate contribui la reducerea intensității migrenelor și a altor manifestări neplăcute asociate.
Pentru o cană de ceai, fierbe 200 ml de apă și adaugă un pliculeț de ceai de ghimbir din surse ecologice. Lasă-l la infuzat 5-7 minute în apa fierbinte. Acest ceai se poate consuma rece sau cald și i se poate adauga miere, lămâie sau mentă.
Așadar, pentru a vă bucura din plin de aceste proprietăți, este indicat consumul de ghimbir la recomandarea unui specialist.