Proprietarii din cartierul Astoria stau pe uscat! Apa potabilă a devenit lux pentru cumpărătorii de apartamente. Autoritățile dau vina pe dezvoltatorii imobiliari – FOTO, VIDEO
Locuitorii din cartierul Astoria, din comuna Ciurea, județul Iași, sunt nemulțumiți de faptul că presiunea apei este foarte scăzută. De vină ar fi compania ApaVital, Primăria din localitate, dar și dezvoltatorul imobiliar. Vina este mutată dintr-o parte în alta
Sezonul de vară a devenit un adevărat coșmar pentru locuitorii din cartierul Astoria, din sat Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, județul Iași. Proprietarii apartamentelor acuză ApaVital SA că nu a investit într-o rețea de apă potabilă care să suporte numărul mare de consumatori casnici. Astfel, în fiecare zi de vară, apa nu mai ajunge și la etajele superioare ale blocurilor.
„În fiecare vară este așa, iar nimeni nu a luat vreo măsură. Spre exemplu, apa nu mai curge sau presiunea este foarte scăzută, mai ales în cursul serii. Dimineața este presiune, nu sunt probleme. Seara vii de la serviciu și nu ai cum să te speli, trebuie să oprești apă în cadă în timpul zilei. Cred că trebuie schimbată țeava cu una mai mare, sau trebuie o pompă pe traseu care să împingă apa mai la deal”, a precizat unul dintre proprietarii din cartier.
Nici chiriașii din apartamente nu sunt mai mulțumiți.
„Eu sunt chiriașă aici. Aseară nu am putut să fac duș, apa nu curgea. Undeva după ora 19:00 nu mai curge. Da, stăm la etajul al doilea”, a spus, pentru reporterii „BZI”, o chiriașă din cartierul situat la câțiva metri de strada Principală.
Primarul comunei Ciurea spune că ApaVital a promis că va realiza investiții
Contactat telefonic, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, a precizat că a avut discuții cu reprezentanții ApaVital, care au anunțat investiții în zonă.
„Primăria Ciurea nu este operator de apă-canal. A fost o discuție cu reprezentanții ApaVital, care au anunțat că vor să monteze o stație de pompare în zona complexului Capitol. Astfel, s-ar asigura presiunea necesară. Ne-au cerut o suprafață de teren. Dar, deocamdată, noi nu am eliberat niciun certificat de urbanism. Noi am mers la ApaVital cu nevoile oamenilor. Presiunea scade în timpul orele de vârf pentru că sunt persoane care udă în grădină”, a precizat Cătălin Lupu.
Pe de altă parte, reprezentanții ApaVital spun că Primăria Ciurea ar trebui să suporte costurile investițiilor.
„Conform prevederilor art. 37 din Legea 241/2006, republicată, a serviciului de alimentare cu apă și canalizare, finanțarea investițiilor pentru înființarea, dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare intră în competența autorităților administrației publice locale”, spun reprezentanții companiei de apă-canal.
În comuna Ciurea a fost semnalată și situația unui drum public străbătut pe mijloc de rețelele E.ON.
ApaVital arată că dezvoltatorii imobiliari sunt vinovați pentru încărcarea rețelei
Totodată, șefii companiei de apă-canal spun că rețeaua a fost dimensionată pentru un anumit număr de consumatori.
„Rețeaua de apă potabilă din această zonă a fost realizată de dezvoltatori imobiliari și a fost dimensionată pentru un anumit număr de utilizatori. Ulterior, dezvoltatorii au permis branșarea la această rețea a unor alte proiecte imobiliare, ceea ce a determinat o creștere a consumului, context în care rețeaua nu mai face față în perioade de vârfuri de consum. Furnizarea apei în zonă se face gravitațional, iar atunci când sunt vârfuri de consum, în special în partea a doua a zilei, apa potabilă ajunge cu presiune scăzută la etajele superioare.
Pentru a rezolva aceasta situație, ApaVital a inițiat un proiect de construire a unei stații de pompare în zonă, care să asigure o presiune constantă în rețea. În perspectivă, avem și o temă de proiectare pentru construirea unui rezervor de apă în zona Ciurbești, cu ajutorul căruia vom asigura o mai bună continuitate a serviciului de furnizare a apei potabile în această zonă. Precizăm faptul că ApaVital alocă, în primul rând, fonduri pentru exploatarea/administrarea și întreținerea infrastructurii tehnico-edilitare existente”, au mai transmis șefii ApaVital.
Peste 100 de persoane locuiesc în cartierul construit de afaceristul Constantin Machedon
Iarna trecută, locuitorii din cartierul Astoria și-au exprimat nemulțumirea față de finisajele executate de constructorul dezvoltatorului imobiliar Constantin Machedon, cel care a investit în zonă. Construcția cartierului a fost finalizată în anul 2018, moment în care au fost puse în vânzare mai multe unități locative. Spre exemplu, un apartament cu 3 camere, în suprafață de 60 de metri pătrați, costa peste 40.000 de euro. Atunci, noii proprietari au arătat că dezvoltatorul nu a investit în canalizare și că transformatoarele nu suportă consumul mare de curent electric. La un moment dat, mai ales proprietarii de la parterul blocurilor s-au trezit cu apa refulată în case. MKD Residence SRL, societatea condusă de Constantin Machedon, a fost amendată și de Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași.