Proprietarii de câini și pisici trebuie să știe asta! Legea se aplică pentru cei care stau la bloc

de: BZI.ro
07:30, 03 iul. 2024

Proprietarii de câini și pisici trebuie să știe asta! Este vorba despre asociațiile de proprietari care îi obligă pe locatari să treacă animalele de companie la întreținere, spre nemulțumirea proprietarilor. Iată noua lege care se aplică celor care stau la bloc.

Proprietarii de câini și pisici trebuie să știe asta!

Cei care au un animal de companie la bloc trebuie să respecte mai multe reguli. Anumite asociații de proprietari aleg să treacă la întreținere animalele de companie tocmai pentru că produc consum de energie electrică, apă și altele.

Proprietarii de câini și pisici se pot confrunta cu mai multe provocări dacă locuiesc la bloc. Chiar dacă nu există o lege care să stabilească o taxă suplimentară la întreținere, Articolul 47, litera d din legea 230/2007 privind cheltuielile pentru beneficiari, dar și Articolul 50, alineatul 2 din HG 1588/2007 vin cu precizări. Au fost situații în care proprietarii au reclamat că au plătit chiar și 100 de lei în plus la întreținere. Legea îi nemulțumește pe mulți, însă aplicarea regulii depinde de reprezentanții asociației de proprietari.

O altă situație este aceea a chiriașilor care dețin animale de companie. Mulți proprietari nu primesc chiriași care au animale de companie. În anumite cazuri, poate fi vorba și despre un hamster sau un papagal. Există și cazuri în care proprietarii acceptă prezența acestora, chiriașul fiind nevoit să plătească suplimentar sau să repare eventualele daune provocate de animale.

Legi stricte pentru cei care dețin animale de companie

Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli stricte. Asta se aplică și când vine vorba de patrupedele din locuință. Legea este clară în privința numărului de animale de companie pe care le putem ține într-un apartament, cel mult doi câini sau două pisici.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări  și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete.”

O altă regulă este aceea a sterilizării și microcipării. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.

În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie.