Proprietarii de câini riscă amenzi uriașe. Ce măsuri au luat autoritățile pentru cei care dețin patrupede de companie
Proprietarii de câini riscă amenzi uriașe. Sancțiunile financiare sunt date în caz că stăpânii animalelor nu le respectă. Iată ce măsuri au luat autoritățile pentru cei care dețin patrupede de companie.
Proprietarii de câini riscă amenzi uriașe
Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii.
În București, s-a dezvoltat un program amplu de sterilizare a câinilor, iar începând cu 25 februarie, circa 1.000 de imobile din Capitală au fost verificate într-o singură zi, cu ajutorul Poliției Locale a Municipiului București de către inspectorii Autoritatății pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA). Instituția a reluat campaniile de informare a populației cu privire la sterilizarea câinilor cu aparținător.
Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.
Cei care au fost notificați pentru încălcarea acestor reguli, au la dispoziție 30 de zile pentru a respecta legea și a evita amenzile cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Programul de sterilizări și microcipări gratuite, desfășurat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ASPA, poate fi accesat în continuare. SPA a mai precizat că amenzile sunt foarte mari, astfel că îi îndeamnă pe bucureșteni să meargă să-și sterilizeze câinii. Numai așa va putea fi evitată plata amenzii.
De ce românii nu optează pentru asigurarea obligatorie a animalului
În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie.
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 55/2002 obligă toți proprietarii de câini periculoși să își cumpere asigurare de răspunderi pentru acoperirea eventualelor daune pe care animalul de companie le poate provoca.
Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro.
Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă.