Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Legea a intrat deja în vigoare

de: BZI.ro
10:35, 24 apr. 2024

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Ei trebuie să monteze repartitoare de căldură, până la sfârșitul anului 2024. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 500-1000 de lei. Iată legea care a intrat deja în vigoare.

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta!

S-a dat o nouă lege pentru proprietarii de apartamente din toată țara. Aceștia sunt obligați să monteze repartitoare de căldură. În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat, până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE, repartitoarele de căldură îi va ajuta pe locatari să facă o economie la consumul de energie de până la 30%.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”, a transmis ANRE.

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot ajunge la sume mult mai mari. Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2.

Legi severe de la UE pentru români

O altă veste îngrijorătoare a venit pentru români. Este o nouă directivă adoptată de Parlamentul European, iar termenul limită este 2040. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Uniunea Europeană vrea ca în viitor centralele pe gaz și cărbune să dispară. În România, o locuinţă din trei este încălzită cu gaz natural, prin centrale de apartament. Uniunea Europeană vrea să le interzică, din 2040. Sunt țări, precum Germania, care interzic inclusiv reparaţiile. Încă din 2022, Clujul a interzis centralele pe gaz, în construcţiile noi. E singurul judeţ din ţara care a luat această măsură, în timp ce Ministerul Mediului a amânat luarea unei decizii la nivel naţional.

Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. UE dorește ca orice clădire nouă, începând cu 2030, să aibă emisii zero și să-şi asigure consumul de energie din surse regenerabile. Țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței în anul 2024. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei.