Proprietarii de apartamente nu mai au voie să facă asta! Unde se aplică noua lege

de: BZI.ro
07:30, 05 aug. 2024

Proprietarii de apartamente nu mai au voie să facă asta! Tot mai mulți locuitori din marile orașe turistice ale Europei protestează față de numărul mare de turiști care a dus la o creștere a chiriilor locale, fapt care îi afectează și pe locuitori. Prin urmare, s-a decis că apartamentele nu vor mai putea fi închiriate turiștilor. Iată unde se aplică noua lege.

Proprietarii de apartamente nu mai au voie să facă asta!

După Lisabona, Veneția și Barcelona, pe lista orașelor care luptă cu turismul excesiv se adaugă și Valencia. În aceste orașe, proprietarii de apartamente au interzis să închirieze pe termen scurt locuințele turiștilor. De exemplu, în Spania se dau amenzi de până la 600.000 de euro pentru chiriile pe termen scurt, fără licență, pe piața neagră, precum și pentru apartamentele în stil Airbnb. Autoritățile din Spania au precizat că, în ultimele luni, a existat o creștere a închirierilor pe piața neagră, determinată atât de proprietarii locali, cât și de expatriați străini care doresc să intre pe piața profitabilă a închirierilor pe termen scurt din Spania.

Valencia cere proprietarilor care închiriază case pe termen scurt să aibă o licență turistică la Registrul Turismului din Valencia. Barcelona a dezvăluit deja că lucrează pentru eliminarea treptată a tuturor apartamentelor în stil Airbnb. Totodată, Veneția a anunțat că va limita numărul grupurilor de turiști la 25 de persoane per grup și va restrânge acostarea navelor de croazieră, în timp ce localnicii din Split protestează împotriva turismului excesiv.

Turiștii trebuie să mai știe că s-a dat o lege nouă și în Italia. Autoritățile vor cere dovezi concrete ale planurilor de vacanță, inclusiv confirmarea rezervării la hotel și biletele de întoarcere sau de plecare. Călătorii vor trebui să arate că au asigurare de călătorie și resurse financiare suficiente. Turiștii trebuie să arate că dispun de cel puțin 36,67 EUR pe zi de ședere în Italia. Pentru cei care călătoresc în grupuri, suma necesară este de 26,33 EUR pe zi. Autoritățile italiene vor face controale amănunțite în următoarea perioadă.

„Dacă străinii nu pot dovedi disponibilitatea fondurilor necesare, li se va refuza intrarea de către autoritățile de frontieră.”, este anunțul făcut de autorități.

Cei care vor să meagă în vacanță în Italia vor avea nevoie de următoarele documente: pașaport valabil, confirmarea rezervării la hotel sau dovada adresei în cazul vizitării unei proprietăți private, asigurare de călătorie, bilet de întoarcere sau de plecare, dovada fondurilor necesare pentru a acoperi costurile șederii.

Țara care refuză să mai primească turiști

Spania a înregistrat un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini. Cu toate acestea, spaniolii cer autorităților politici mai riguroase pentru a proteja interesele locuitorilor și mediul înconjurător în fața creșterii rapide a turismului global. Protestatarii au stropit turiștii din zonele turistice cu pistoale cu apă și au scandat lozinci împotriva invaziei turistice, cerând o schimbare radicală în gestionarea fenomenului turistic.

Principalul punct de critică a fost efectul devastator al turismului asupra prețurilor locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimul deceniu conform datelor Primăriei Barcelona. De asemenea, s-au subliniat consecințele negative asupra afacerilor locale, mediului înconjurător și condițiilor de muncă ale locuitorilor.