Propaganda rusă susține că spioana ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina ar fi făcut parte din regimentul Azov și publică o fotografie cu ea

de: BZI.ro
20:21, 22 aug. 2022

O fotografie cu o legitimaţie a Nataliei Shaban Vovk, presupusa spioană ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina a fost publicată de mai multe canale ruseşti de Telegram, iar agenția rusă de stat rusă RIA Novosti a distribuit o postare a grupului de hackeri ruși RaHDit care susține că femeia ar fi făcut parte din regimentul Azov.

Garda Națională a Ucrainei a reacționat spunând că, prin aceste informații, propagandiștii ruși „încearcă să justifice în rândul cetățenilor săi decizia anterioară de a recunoaște o unitate a Gărzii Naționale a Ucrainei drept organizație teroristă, arătând rușilor „crime comise de Azov” pe teritoriul Federației Ruse”.

„Crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene

Propagandiştii ruşi au publicat pe Telegram imagini în care susţin că apare Natalia Shaban Vovk, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut „crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ar fi fost Natalia Vovk, născută în 1979.

De asemenea, agenția de presă rusă RIA Novosti a distribuit o postare de pe un canal Telegram al hackerilor ruși RaHDit, care susțin că femeia ar fi fost membru al regimentului Azov.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Ucrainei, Andriy Yusov, a calificat drept „false” informațiile despre implicarea Gărzii Naționale în uciderea Dariei Dughina.

„Garda Națională își îndeplinește sarcinile legale pe teritoriul Ucrainei. Atât Dughin, cât și fiica lui sunt personaje marginale și nu sunt de interes pentru Ucraina”, a spus el.

Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia

Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei „lumii ruse” şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic.

De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială. Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.