Propaganda din Coreea de Nord jubilează: Au câștigat lupta contra Covid-19
Propaganda din Coreea de Nord jubilează! Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a arătat mulţumit de „succesul strălucit” obţinut de ţara sa în lupta contra Covid-19 dar a avertizat că ridicarea grăbită a măsurilor ar putea determina o criză „inimaginabilă”, a transmis astăzi agenţia oficială KCNA, citată de AFP.
Kim Jong Un s-a exprimat în timpul unei reuniuni a Partidului Muncitorilor, consacrată impactului virusului, în timp ce ţara şi-a închis graniţele şi a plasat mii de persoane în izolare de şase luni.
„Am prevenit minuţios pătrunderea acestui virus malign” şi „am menţinut o situaţie anti-epidemică stabilă în ciuda crizei sanitare mondiale”, a declarat el, potrivit agenţiei.
Este vorba despre „un succes strălucit obţinut datorită managementului de prevenire al Comitetului central al partidului şi a unui spirit de voluntariat de care au dat dovadă toţi cei care, la unison, respectă ordinele Comitetului central de partid”, a afirmat el.
Propaganda din Coreea de Nord jubilează: „Trebuie să rămânem în alertă maximă!“
Totuşi, naţiunea trebuie să „rămână în alertă maximă, în special având în vedere noile focare apărute în „ţările vecine”, a avertizat el.
„El a repetat de mai multe ori că o ridicare grăbită a măsurilor anti-epidemice ar determina o criză inimaginabilă şi ireparabilă”, notează KCNA.
Phenianul nu a raportat niciun caz de Covid-19, o versiune pe care experţii nu o cred în condiţiile în care virusul apărut în China vecină s-a răspândit pe toate continentele. Coreea de Nord a luat totuşi măsuri drastice, ănchizând frontierele şi impunând o izolare pentru mii de persoane.
Probleme cu alimentele și malnutriția
Un expert al ONU a avertizat luna trecută cu privire la creşterea insecurităţii alimentare ca urmare a închiderii frontierelor. Mai mult de 40% din populaţie a fost deja considerată nesigură în privinţa hranei înainte de criza de coronavirus, cu numeroase cazuri de malnutriţie.
Raportorul special ONU privind situația drepturilor omului în Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana, a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să reconsidere sancțiunile” impuse acestei țări izolate, în vederea asigurării unei circulații a mărfurilor alimentare. Coreea de Nord – afectată la mijlocul anilor ’90 de o foamete care s-ar fi soldat cu până la trei milioane de morți – este singura țară din lume care nu a semnalt Organizației Mondiale a Sănătălii (OMS) vreun caz de covid-19.
Pandemia a antrenat ”dificultăți economice dramatice”, subliniază Tomas Ojea Quintana. Acesta vorbește despre o scădere cu 90% a schimburilor comerciale cu China în martie și aprilie.
”Perspectivele unei noi agravări a penuriilor alimentare și unei insecurități alimentare generalizate sunt alarmate”, avertizează raportorul ONU.
”V-am raportat o creștere a numărului persoanelor fără adăpost în marile orașe – mai ales a kotjebi (copii străzii) -, iar prețul medicamentelor ar fi crescut vertiginos. un număr tot mai mare de familii mănâncă doar de două ori pe zi sau mănâncă doar dimineața, iar unele sunt înfometate”, deplânge el în acest comunicat.
Situația umanitară din Coreea de Nord ”rămâne îngrijorătoare”, a avertizat, într-o conferință de presă, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial (PAM), Elisabeth Byrs. Peste zece milioane de persoane – reprezentând 40% din populație – au nevoie de un ajutor umanitar.
”Malnutriția a fost persistentă și generalizată, cauzând probleme pe termen lung sănătății și dezvoltării copiilor și femeilor însărcinate și care alăptează”, a precizat ea.