Proiectul Moștenirea vine la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași: Workshop de statuie vivantă
În perioada 24 și 25 martie 2022, va avea loc proiectul Moștenirea la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Renumitul actor de teatru și film, Mihai Mălaimare a elaborat acest proiect pentru a susține actorii teatrului printr-un workshop de statuie vivantă. În aceeași perioadă va fi lansarea de carte, spectacol și conferință de presă. Alături de actor va fi prezentă și Mirela Vescan, renumita artistă de Make Up, care va ține o sedință demonstrativă de machiaj de teatru.
Proiectul Moștenirea cuprinde nouă etape, corespunzătoare celor nouă Facultăți sau localități vizate (Târgoviște, București, Iași, Sibiu, Chișinău, Constanța, Craiova, Timișoara, Cluj) și se va desfășura pe durata unui an calendaristic (decembrie 2021-decembrie 2022). La Iași evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, la Sala Studio a Facultății de Teatru. Workshop-ul dedicat statuii vivante se desfășoară într-o sesiune de opt ore.
Ce trebuie să știi despre Proiectul Moștenirea, de la Iași
Coordonatorul Proiectului Moștenirea, lect. univ. dr. Anca Ciofu, a declarat că workshop-ul dedicat statuii vivante se desfășoară într-o sesiune de opt ore și are drept scop familiarizarea tinerilor studenți cu tehnicile acestui tip de discurs teatral, și va avea ca finalitate realizarea unui moment colectiv de statuie vivantă care se va numi Balul Shakespeare.
„Participarea este de două tipuri activă și pasivă pentru participanții pasivi care vor asista la eveniment, pot ocupa doar locurile de care dispune sala, iar participanții activi care sunt reprezentați de studenții Facultății de Teatru sunt într-un număr limită alcătuit din 11 persoane. Acești 11 studenți din anul II au avut de pregătit un sonet care să i se potrivească unuia dintre personajele lui Shakespeare care le-a fost sugerat de domnul Mihai Mălaimare. E vorba de personajele din piesele celebre ale lui Shakespeare: Romeo și Julieta, Hamlet, Richard al III-lea și altele. Aceste pregătiri s-au întins cu o lună și ceva înainte de data workshop-ului. Cei interesați de eveniment trebuie să știe că intrarea este gratuită”, a declarat lect. univ. dr. Anca Ciofu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași.
Lansarea de carte vizează în special volumul Statuia vivantă, editat de RAO, iar volumele Caleașca aurită și Actorul, Bufonul, Clovnul, ale aceluiași autor vor fi scoase de aceeași editură.
Momentul lansării de carte este dublat de acela al unei discuții între Mihai Malaimare, în calitate de actor și director de teatru și tinerii studenți, în legătură cu sfaturile pe care acesta le oferă pentru a putea face față primilor pași în carieră.
Cea de a doua seară a acestui eveniment va fi dedicată prezentării momentului de statuie vivantă realizat cu studenții participanți.
Mihai Mălaimare: „Fiecare artist care se respectă are obligația de a da mai departe”
Participanții la eveniment vor descoperi fascinanta lume a statuii vivante și vor putea experimenta tehnicile inedite ale acestui tip de discurs teatral.
„Fiecare artist care se respectă are obligația de a da mai departe ceea ce știe, ceea ce a agonisit ca profesionist în domeniul artei sale, pentru ca nimic să nu se piardă și, în plus, propria experiență să se constituie în posibilul declic pentru un tânăr în căutarea maestrului sau a portiței care trebuie să se deschidă și pentru el”, a declarat Mihai Mălaimare.
La Iași, evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile 24 și 25 martie, la Sala Studio a Facultății de Teatru și va cuprinde un workshop de statuie vivantă, lansare de carte, spectacol și conferință de presă. Joi, 24 martie 2022 începând cu ora 10.00 până la 19.00 se va desfășura workshop-ul de statuie vivantă. Imediat după acest atelier va avea loc întâlnirea studenților actori cu costumele realizate de studenții scenografi, astfel, va fi o paradă de costum. Vineri, 25 martie 2022 va fi o zi plină de activități, la ora 10.00 conferință de presă, urmată de lansarea celor trei cărți de teatru și discuție cu studenții, aceste întâlniri vor avea loc la Sala Studio din Facultatea de Teatru. În aceeași zi la 15.00-18.00 va fi workshop-ul de machiaj ținut de artista de Make-Up, Mirela Vescan. O repetiție în costume pentru Balul Shakespeare și discursul lui Mihai Mălaimare printr-un fragment din one man show – ul Actorul de la 20.00.
Proiectul Moștenirea este sponsorizat de JTI și susținut de Fundația Masca, Universitatea Națională de Arte Iași, UnArte București.-