Proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași intră în linie dreaptă! Marcel Boloș: „Vom definitiva schema de finanțare, pentru ca proiectul să poată să înceapă să fie implementat!” – GALERIE FOTO/VIDEO
Joi, 4 august 2022, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a făcut o vizită la Iași. Cu acest prilej, s-a discutat despre construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare care va fi în localitatea Miroslava, Iași. La discuții au luat parte prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Mihai Chirica, primarul municipiul Iași, Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est, precum și alți reprezentanți ai autorităților publice locale
Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași avea anual, înainte de pandemia COVID-19, în jur de 32.000 de pacienți. În timpul pandemiei, numărul a scăzut. Iașul are un singur pat de chirurgie cardiovasculară la un număr de 42.370 de locuitori, în timp ce, în restul țării, sunt 13.900 de locuitori la un pat. Numărul mare de pacienți este principalul motiv pentru care se impune construirea unui nou centru medical dedicat bolnavilor cardiaci.
Marcel Boloș: „Am reiterat susținerea pe care Guvernul României o are față de acest proiect care deservește peste 5 milioane de locuitori din Moldova!”
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a discutat joi, 4 august 2022, cu prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, și cu autoritățile ieșene despre importanța construirii unui centru regional dedicat bolnavilor de boli cardiovasculare din zona de Nord-Est a țării.
„Am vizitat Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Activitatea și eforturile lor sunt de lăudat, chiar dacă se desfășoară în condiții destul de sensibile, din punctul de vedere al actului medical. Am văzut, de asemenea, că este nevoie de investiții în Institutul Regional de Boli Cardiovasculare din Iași, astfel, am reiterat susținerea pe care Guvernul României și eu, în calitate de membru al Guvernului României, o avem față de acest proiect care deservește peste 5 milioane de locuitori din Moldova. În perioada următoare, vom definitiva schema de finanțare, pentru ca proiectul să poată să înceapă să fie implementat. În precedenta vizită am văzut amplasamentul instituției, iar astăzi am reluat discuția pentru ceea ce însemnă finanțarea proiectul și cred că suntem în direcția bună, astfel încât proiectul să poată să prindă contur și ca implementarea să aibă loc. Angajamentul de susținere pe care l-am făcut este unul pe care vreau să-l duc la bun sfârșit. Asta depinde și de autoritățile județene, precum și de cele locale pe care le știu proactive, ca demersurile și tot ceea ce însemnă implementarea proiectelor să fie duse la bun sfârșit”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare are mari șanse să fie finalizat până în anul 2026
Prof. univ. dr. Grigore Tinică a atras atenția că Iașul are cel mai mic Institut de Boli Cardiovasculare din țară ca număr de paturi, dar ca număr de pacienți se situează pe locul al doilea, după București.
„Scopul vizitei ministrului Boloș a fost unul de informare, ca acesta să vadă condițiile în care funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu» din Iași, iar noi am dorit să-i arătăm cum muncim, care sunt condițiile și să sperăm că, după ce a văzut tot ce se întâmplă aici, ne bazăm pe încrederea dânsului că Institutul de Cardiologie Vasculară trebuie inclus în primele poziții ale Programului Național de Redresare și Reziliență”, a declarat prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași.
Prof. univ. dr. Grigore Tinică este de părere că Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași are mari șanse să fie finalizat până la finalul anului 2026.
„Proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași este la stadiu de aviz de construcții, urmează licitația, proiectarea și construcția sa. Dacă va fi inclus în PNRR și mai departe, pentru că acum este la poziția 36, dacă va fi inclus în cele 25 de unități care se vor face, noi credem că vom rezolva, iar la 31 august 2026 ne vom muta într-un nou institut. Un alt proiect mare al României este Spitalul Regional de Urgență de la Iași, alături de celelalte 2 spitale de urgență de la Craiova și de la Cluj. Studiul de fezabilitate pentru aceste proiecte a durat 7 ani, iar la noi studiul de fezabilitate a durat un singur an, deci, viteza cu care ne mișcăm noi este de cel puțin 6-7 ori mai mare. De aceea, dacă vom fi susținuți, sunt sigur că acest proiect are șanse de reușită”, a adăugat prof. univ. dr. Grigore Tinică despre Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași.