Proiectul „Împreună pentru tine” vine în sprijinul pacienților oncologici din zona Moldovei, care vor beneficia de întâlniri online cu medici de diferite specialități
Proiectul „Împreună pentru tine” se desfășoară timp de 3 luni, însă există dorința ca acesta să devină o tradiție. În prezent, întâlnirile se desfășoară online, dar, după finalizarea acestui proiect, se dorește organizarea de întâlniri săptămânale, în format fizic. Persoanele care doresc să ia parte la aceste discuții se pot înscrie telefonic, în intervalul orar 9.00 -17.00, de luni până vineri, la numerele 0721. 297.710 sau 021.253.05.91/tasta 3.
Potrivit Societății Europene de Oncologie, cancerul la sân este cel mai întâlnit tip de cancer în rândul populației de sex feminin, totodată, reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile europene. La nivelul țării noastre, în decursul anului 2020, 4.000 de femei au pierdut lupta cu această boală cruntă. În ceea ce privește cancerul pulmonar, trebuie menționat că acesta este cel mai frecvent timp de cancer în România, anual, înregistrându-se circa 12.000 de cazuri noi.
IRO Iași pune la dispoziția pacienților oncologici din zona Moldovei un grup de suport online
Institutul Regional de Oncologie Iași și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România organizează, în luna mai, un grup de suport multidisciplinar gratuit, dedicat pacienților care suferă de cancer mamar, cancer pulmonar și alte tipuri de cancer.
Întâlnirile din cadrul proiectului „Împreună pentru tine” se desfășoară online, săptămânal, pe Zoom. Prima întâlnire din luna aceasta va avea loc joi, 5 mai, începând cu ora 17.00. Cu acest prilej, bolnavii oncologici vor putea discuta cu un specialist psiholog, tema discuției fiind modul în care trebuie abordată boala oncologică și tratamentul în mod funcțional și echilibrat. Aceste discuții sunt importante atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora, deoarece boala oncologică poate fi comparată cu un musafir nepoftit, care zdruncină întreaga dinamică a familiei și preocupările pacientului, astfel încât, uneori, pot apărea discrepanțe între așteptări și modul în care se comportă familia cu pacientul oncologic. Adesea, pacientul se poate simți neînțeles, și chiar poate ajunge să se considere o povară pentru familie. Astfel, aceste întâlniri, cu temă psiho-emoțională, au rolul de a clarifica și de a sublinia faptul că nu există o rețetă standard pentru a face față boli oncologice.
Pe lângă întâlnirea din 5 mai, în decursul lunii vor mai avea loc încă 3 întâlniri în mediul virtual. Astfel, miercuri, 11 mai, ora 17.00, bolnavii oncologici vor afla cum poate fi monitorizat cancerul pulmonar. La discuții vor lua parte un medic pneumolog și un medic radiolog, care vor vorbi pacienților despre monitorizarea bolii oncologice. Cea de-a treia întâlnire a lunii mai, se va desfășura luni, 18 mai, de la ora 17.00, când tema discuției va fi: Să vorbim despre cancerul pulmonar cu medicul oncolog.
Întâlnirea de joi, 26 mai, ora 17.00 va aborda subiectul alimentației echilibrate și sănătoase în boala oncologică. Nutriționistul are un rol foarte important în oferirea unui model de stil de viață sănătos, cu un regim alimentar echilibrat. În ceea ce privește alimentația bolnavului oncologic, simțul comun își pune foarte mult amprenta, astfel că unii pacienți ajung să consume alimente care nu le sunt deloc indicate sau exclud cu totul un număr foarte mare de alimente.
Dr. Roxana Postolică, despre Proiectul „Împreună pentru tine”: „Se dorește creșterea gradului de înțelegere a bolii oncologice și a tratamentului”
Proiectul „Împreună pentru tine” vine în întâmpinarea nevoii de informare a pacienților oncologici și a aparținătorilor acestora, scopul principal al grupului de suport fiind acela de a-i ajuta pe pacienții oncologici să gestioneze mai bine impactul bolii.
“În cazul bolilor oncologice, în măsura în care există foarte multe informații dovedite științific, în aceeași măsură există și informații ale simțului comun, iar uneori, din păcate, aceste informații amprentează complianța și aderența pacientului la tratament, existând pacienți care renunță la tratament, deoarece au auzit că nu le face bine. Astfel, se dorește creșterea gradului de înțelegere a bolii oncologice și a tratamentului, care nu este deloc simplu, fiind însoțit de reacții adverse, pe care pacientul dacă nu le înțelege și nu le găsește rostul, atunci le interpretează ca fiind ceva foarte rău sau chiar distructiv. De aceea, unii pacienți preferă să renunțe la tratament. Pentru a reduce cât mai mult aceste situații, am decis să facem aceste întâlniri de grup, la care sunt invitați diverși specialiști, care aduc pacienților informații validate științific. Specialiștii vor răspunde la întrebările participanților, dar răspunsurilor nu vor veni în scopul unei a doua opinii sau în scopul diagnosticării, ci în scopul lămuririi și aducerii de completări la anumite nevoi vizavi de boala oncologică și tratamentul oncologic.
Tematicile sunt preponderent pe parte de cancer la sân și cancer pulmonar, dar, spre exemplu, la întâlnirea care abordează subiectul gestionării reacțiilor psiho-emoționale vizavi de boala oncologică și tratamentul oncologic, abordarea este multimodală, pentru că reacția emoțională nu ține cont de localizarea bolii. Astfel, grupurile sunt deschise către toți aceia care simt nevoia de a primi informații dovedite științific” a declarat dr. Roxana Postolică, psiholog clinician principal în cadrul IRO Iași.
La întâlnirile din cadrul proiectului „Împreună pentru tine” pot lua parte atât pacienții cu boli oncologice, cât și aparținătorii acestora.