Proiectul imobiliar al controversatului Cristian Stanciu a fost aprobat! O nouă clădire de birouri va fi construită în Păcurari – FOTO
Cristian Stanciu a primit aviz favorabil pentru proiectul imobiliar de pe strada Luca Arbore. La finalul anului trecut, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a emis avizul de oportunitate. În cazul altui proiect, din comuna Ciurea, consilierul județean nu a primit aprobările
Cristian Stanciu, consilier județean PSD și patron al Fundației Ecologice Green (FEG), a primit aviz pozitiv pentru un proiect imobiliar din zona Păcurari. Avizul de oportunitate a fost emis, la finalul anului 2023, de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), constituită la nivelul Primăriei Iași, formată din arhitecți.
Pe strada Luca Arbore, în apropiere de sensul giratoriu de la ieșire din Păcurari, prin societatea Metcons Top SRL, Stanciu deține o suprafață de teren de 764 de metri pătrați, cumpărată în anul 2021. A costat 180.000 de euro, adică 235 de euro/metru pătrat. Vânzător a fost Marco Montella, afacerist italian ce deținea societatea Domus Flex SRL. Cristian Stanciu nu este singurul proprietar al terenului. Prin Metcons Top, consilierul județean a plătit 90.000 de euro, în timp ce Rodica Danu, reprezentată de Adrian Danu, administratorul clubului „Master Club”, deținut de Cristian Stanciu, a plătit 45.000 de euro. În tranzacție au mai apărut și soții Valentina și George Palaghia, care au achitat 45.000 de euro.
Cristian Stanciu a inițiat un proiect imobiliar pentru birouri
Afaceristul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei clădiri cu funcțiunea de comerț, servicii și birouri. Zona permite edificarea imobilelor cu regim mare de înălțime. Totodată, Cristian Stanciu a mai inițiat un proiect, de data asta în Hlincea, comuna Ciurea.
În 2021 a cumpărat un teren în suprafață de 5.300 de metri pătrați, amplasat în sat Hlincea, strada Mănăstirii. Stanciu a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex de locuințe colective chiar vizavi de locuințele sociale edificate de Primăria Ciurea. Beneficiarul a depus proiectul la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), dar nu a primit aviz favorabil. Asta în contextul în care clădirile trebuie să respecte distanțele față de Mănăstirea Hlincea, obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice.
Stanciu nu este mulțumit de contractul cu Primăria Iași
În ultimele decenii, Cristian Stanciu s-a bucurat de un tratament preferențial în raport cu Primăria Iași. Afaceristul a folosit mai multe spații ale primăriei pentru activitatea școlilor profesionale, grădinițelor și centrelor de formare. Sub pretextul unei activități nonprofit, deși în realitate încasează taxe consistente pentru școlarizare, Stanciu plătea chirii modice sau deloc pentru clădirile municipalității. În cursul anului trecut, contractul pentru clădirea de pe strada Păcurari, nr. 47, a expirat.
Chiria era de „zero” lei. În consecință, municipalitatea a refăcut calculul și i-a cerut lui Stanciu o chirie lunară de 17.078 de lei, adică 3.415 euro, pentru imobilul cu regimul de înălțime D+P+M (558,08 metri pătrați), plus teren de 307 metri pătrați. Supărat din cauza noului calcul, Stanciu a contestat facturile emise Primăria Iași la Tribunalul Iași. Primul termen de judecată va avea loc pe data de 16.01.2024. Până atunci, Cristian Stanciu pare concentrat mai mult pe proiectele imobiliare din portofoliu.