Proiectul hotelului din centrul Iașului, la mâna Ministerului Culturii! Afaceristul Ciprian Ciubotariu nu poate construi lângă sediul primăriei. Are datorii de 8 milioane de euro – FOTO
Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a plătit 130.000 de euro pentru un teren și o clădire din centrul Iașului, dar nu poate face nimic. Voia un hotel, dar este nevoie de avizul Ministerului Culturii
Ciprian Ciubotariu, un afacerist controversat din Iași, a încercat să implementeze un proiect imobiliar în centrul Iașului, în apropiere de sediul primăriei. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), pe strada Agatha Bârsescu, nr. 13, ar urma să fie construit un hotel, pe o suprafață de teren de 506,64 de metri pătrați. Conform documentației, regimul de înălțime propus este de S+P+2E+3 parțial, cu un POT de 70 la sută și CUT 1,5. Suprafața desfășurată a construcției va fi de 759 de metri pătrați. În 2020, proiectul a trecut de sesiunea de consultare publică organizată de Primăria Iași.
Între timp, afaceristul avea nevoie și de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) formată din arhitecți, constituită la nivelul Direcției Județene pentru Cultură. După mai multe reveniri la comisie, arhitecții au decis că soluția trebuie dată de reprezentanții Ministerului Culturii. Astfel, dezvoltatorul trebuie să aștepte decizia autorităților de la București. La un moment dat, Ciprian Ciubotariu a fost amendat pentru că nu a curățat curtea imobilului de pe strada Agatha Bârsescu.
Proiectul hotelului din centrul Iașului a fost inițiat după o retrocedare
În acest moment, pe terenul amintit se află o clădire în stare avansată de degradare. Cândva, imobilul era administrat de Primăria Iași, până a fost retrocedat. Pentru clădire și teren, Ciprian Ciubotariu a plătit 130.000 de euro, tranzacție finalizată în 2016. Clădirea este formată din patru camere, două holuri și o baie, la care se mai adaugă o anexă și un beci. Imobilul va fi propus pentru demolare. În urma unui proces de retrocedare, imobilul a intrat în posesia celor care au revendicat proprietatea: Mariette Himelbrand și Silvia Stain.
Decizia de retrocedare a fost dată în 2007 de către magistrații Tribunalului Iași. După decesul celor două, a apărut moștenitoarea Lidia Galosh, cu domiciliul declarat în Israel. Prin intermediul avocatei Anamaria Borș, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare cu Ciprian Ciubotariu. În vara anului 2017, afaceristul a construit, în apropierea Cimitirului Evreiesc, locuințe colective cu un regim de înălțime de P+3. Din cauza săpăturilor, au fost afectate gospodăriile din vecinătate.
Firma lui Ciprian Ciubotariu a făcut profit, însă datoriile sunt imense
Proiectul imobiliar din centrul Iașului a fost inițiat prin intermediul societății CCI Construct Company SRL, unde asociați sunt Ciprian Ciubotariu și soția acestuia, Eliza. Prin firma amintită, a edificat mai multe blocuri de locuințe colective în zona Aurel Vlaicu. Este vorba de 8 blocuri cu regimul de înălțime S+D+P+12E, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 83, pe o suprafață de 1,4 hectare. Conform PUZ, vor fi amenajate 504 locuri de parcare, din care 331 vor fi în subteran.
Însă afaceristul are probleme financiare, deși în 2021 a avut cele mai multe vânzări. Spre exemplu, cifra de afaceri a fost de 33,9 milioane de lei (6,7 milioane de euro), cu un profit de 9 milioane de lei (1,8 milioane de euro) și datorii de 40 de milioane de lei (8 milioane de euro) înregistrate la bănci sau persoane fizice. Societatea are un număr de doar 6 angajați. Proiectul hotelului din centrul Iașului provoacă și o problemă legată de trafic, zona fiind destul de aglomerată.