Proiectul de tren metropolitan din Iași a ajuns la Ministerul Transporturilor. Ce linii de lângă oraș sunt luate în calcul?

de: Vlad Rotaru
02:00, 08 feb. 2021

Obiectivul legat de noul tren metropolitan de lângă Iași a fost luat în discuție de cei de la Ministerul Transporturilor. Noua investiție în linia urbană de tren va fi implementată și cu ajutorul localităților din zona metropolitană Iași

Proiectul legat de noul tren metropolitan de la Iași poate cuprinde mai multe linii din jurul orașului. Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Iași au avut o primă rundă de discuții legată de acest proiect de transport rapid în municipiul Iași. În calcul au fost luate mai multe linii precum Lețcani – Iași sau Holboca – Iași. Deciziile finale vor fi luate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), for care cuprinde toate localitățile din zona metropolitană Iași.

„Trebuie să vedem cum pornim un proiect foarte important pentru Iași, respectiv trenul metropolitan. În legislație nu avem foarte clar acest aspect, dar va fi emis un act normativ pentru reglementarea sa. E un domeniu nou care ar putea intra la finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență”, a precizat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași

Discuții la Guvern despre noul tren metropolitan din Iași

În trecut, autoritățile județene au mai luat în calcul proiectul pentru înființarea unei rețele de transport metropolitan. Actuala conducere a Consiliului Județean Iași a arătat în ce constă noul proiect.

„Ne-am întâlnit și la Iași cu instituțiile implicate într-un asemenea proiect. Proiectul a tot fost discutat și de acum trebuie să ne punem la masă și să facem studiul de fezabilitate. Avem un studiu de oportunitate făcut de Primăria municipiului Iași. De acum trebuie să dăm o primă notă de proiectare și să demarăm studiul de fezabilitate. Sper ca în aceste zile să avem o primă întâlnire a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru transportul metropolitan. Este o asociație făcută de unitățile administrativ-teritoriale din jurul municipiului Iași. Trebuie să sprijinim acest proiect pentru că el vine să rezolve o mare problemă pe care Iașul o are, respectiv mobilitatea urbană”, a mai spus vicepreședintele CJ Iași.

Investiții în Aeroportul Iași. Discuții purtate cu Ministerul Transporturilor

În afara proiectului legat de noul tren metropolitan din Iași, cei de la CJ au discutat la Ministerul Transporturilor și despre modernizarea aeroportului. Conducerea CJ Iași a arătat că noul proiect poate fi demarat prin fonduri europene.

„În ceea ce privește Aeroportul Iași, am plecat de la ipoteza că avem nevoie de un proiect fezabil care să poată fi finanțat pe Programul Operațional Sectorial Transport. Proiectul ar trebui recepționat până la finalul lui 2023. Iar POS de Transport poate duce la acest lucru. Orice vise de miliarde de lei fără finanțare rămân la stadiul de vise. Trebuie să facem un proiect nou care să ajute Aeroportul Iași. Trebuie să asigurăm un trafic de 3-4 milioane de pasageri pe an. La acest nivel, aeroportul poate deveni o afacere care-și va găsi parteneri pentru o altă etapă de dezvoltare”, a precizat Marius Dangă.

Vicepreședintele CJ Iași a susținut și că noul proiect de la aeroport va fi luat în calcul și cu alți factori de decizie în perioada următoare.

„Vom avea întâlniri la Iași cu proiectanții. În strânsă legătură cu echipa de la Ministerul Transporturilor vom prezenta ieșenilor un proiect cu care să se mândrească. Vrem să avem un proiect care să devină o garanție pentru companiile aeriene”, a adăugat vicepreședintele CJ Iași.