Proiectul de raport de la Ministerul Sănătății dă de pământ cu cei din conducerea Spitalului „Sf. Spiridon”. Se așteaptă demiterea lui Dan Timofte și a membrilor din comitetul director!
Dan Timofte a fost numit manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în luna decembrie a anului 2020, urmând ca în septembrie 2021 să câștige concursul pentru ocuparea postului de manager general organizat de către unitatea medicală. În mai puțin de 2 ani de management defectuos, Dan Timofte a pârjolit bugetul Spitalului „Sf. Spiridon”, aducând unitatea medicală în pragul colapsului și punând în pericol atât siguranța pacienților, cât și pe cea a personalului medical.
După luni de nepăsare, situația are o singură rezolvare: demiterea conducerii Spitalului „Sf. Spiridon”
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au ajuns în situația de a achiziționa din banii proprii medicamentele și materiale sanitare pentru a-și salva pacienții. Confruntându-se cu o mulțime de lipsuri, mai multe persoane din cadrul spitalului au ajuns în pragul disperării, considerând că o ultimă speranță ar fi să sesizeze situația Ministerul Sănătății. Prin urmare, după nenumărate sesizări, în luna iulie 2022, o comisie de la Serviciul de Control în Sănătate Publică a venit la Iași special pentru a analiza neregulile de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a pus în pericol viețile pacienților și ale personalului medical
În data de 19 septembrie 2022, la Spitalul „Sf. Spiridon” a ajuns proiectul de raport al Ministerului Sănătății, cu numărul BAPI 974/19.09.2022, de unde reiese clar că Dan Timofte a falimentat unitatea medicală și, împreună cu comitetul director, format din Lidia Ionescu, director medical, Mariana Loghin, director financiar, și Cristina-Petronela Chiriac, director îngrijiri medicale, a pus în pericol viețile pacienților și ale medicilor ce își desfășoară activitatea în spital. Ducând permanent lipsă de medicamente și materiale sanitare, doctorii au fost nevoiți să salveze pacienții cu mâinile goale sau să achiziționeze din banii proprii cele necesare desfășurării actului medical.
„În domeniul achizițiilor publice, s-a constatat că la nivelul spitalului nu este asigurată organizarea stocurilor (de medicamente, materiale sanitare și reactivi), în așa fel încât permanent să existe unul de urgență. Nu se constată o conștientizare de obligativitate a asigurării acestor stocuri într-o unitate sanitară de categoria 1 A de urgență”, se arată în raportul preliminar.
Analizând proiectul de audit intern al Ministerului Sănătății, reiese că atât managerul unității, cât și membrii comitetului director nu au acordat importanța cuvenită în conducerea unității medicale. Prin urmare, s-au pus în pericol actul medical și viața pacienților, situație care poate duce la încetarea contractului de management.
Astfel, conform art. 184, aliniatul 1, litera j, contractul de management şi, respectiv, contractul de administrare încetează în următoarele situații:
„în cazul în care se constată abateri de la legislația în vigoare care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienților sau a salariaților”.
Managerul Dan Timofte a pârjolit bugetul Spitalului „Sf. Spiridon”!
Comisia de la Serviciul de Control în Sănătate Publică care a analizat neregulile din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” a constatat că în cadrul unității medicale există sincope în asigurarea cu medicamente și materiale sanitare, toate acestea afectând grav derularea optimă a actului medical.
Aspectul cel mai grav care îl îngroapă pe Dan Timofte îl reprezintă modul de asigurare a echilibrului financiar, a gestiunii financiare în ceea ce privește un management eficient și eficace. Astfel, din situațiile financiare raportate de către spital la Ministerul Sănătății s-au constatat următoarele:
„în anul 2020, la fiecare trimestru de raportare, inclusiv la sfârșitul anului 2020, s-a înregistrat de fiecare dată excedent financiar”.
Începând cu anul 2021, spitalul a înregistrat deficit și plăți restante la fiecare trimestru de raportare, respectiv 31.12.2021. Analizând situația stocurilor și situațiile financiare, nu se constată o evoluție pozitivă. Cu toate acestea, valoarea facturilor neachitate la termen, în data de 31.12.2020, era de 323 de lei, sub 30 de zile de la termenul scadent de plată. Până în data de 31.12.2021, valoarea facturilor neachitate la termen crește la 5.748.461 de lei, din care 149.774 de lei peste 120 de zile de termenul scadent, deja arierate în august 2022.
Pentru a dezvălui starea în care a adus Dan Timofte unitatea medicală vom prezenta situația plăților restante în anul 2021. În aprilie, facturile restante aveau o valoare de 1.646.412 lei, în mai fiind de 1.370.557 de lei. În iunie 2022, facturile restante erau de 647.882 de lei, urmând ca în iulie valoarea lor să fie de 2.052.272 de lei, iar în august de 4.423.748 de lei. Pentru luna septembrie, plățile restante au avut o valoare de 2.656.651 de lei, urmând ca în octombrie acestea să fie de 1.755.335 de lei. În luna noiembrie a anului 2021, plățile restante au avut o valoare de 1.966.271 de lei, iar în decembrie de 1.498.256 de lei.
În anul 2022, plățile restante continuă și se măresc, ajungându-se la arierate.
Situația se prezintă astfel: 3.027.777 de lei pentru luna ianuarie, 3.448.242 de lei – în februarie, 2.162.264 de lei – în martie, 2.294.347 de lei – în aprilie, 3.578.205 lei – în mai 2022 și 2.465.419 lei – în iunie.
Dintre acestea, în anul 2022 s-au înregistrat datorii restante peste 90 de zile, după cum urmează: 21.028 de lei – în martie, 146.572 de lei – în mai, 194.538 de lei – în iunie și 4.802 lei – în iulie.
În anul 2022 s-au înregistrat și plăți restante de peste 120 de zile (arierate), după cum urmează: 31.719 lei – în martie, 52.747 de lei – în aprilie, 51.907 lei – în mai, 266.977 de lei – în iunie și 149.774 de lei – în august.
În acest context, conform art. 184, aliniatul 1, litera p, din legea 95/2006:
„În cazul existenței a 3 luni consecutive de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, în situaţia în care la data semnării contractului de management unitatea sanitară nu înregistrează arierate”, contractul de management, respectiv de administrare, încetează.
Conform art. 187, alin. (10), lit. f a legii 95/2006, în astfel de situații, Consiliul de Administrație
„propune revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director, în cazul în care constată existenţa situaţiilor prevăzute la art. 178, alin. (1) şi la art. 184, alin. (1)”.
Singura rezolvare în cazul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași este demiterea lui Dan Timofte și a membrilor din comitetul director
Dan Timofte are la dispoziție un termen de 15 zile pentru a veni cu explicații în ceea ce privește situația unității medicale la conducerea căreia se află. Cu toate acestea, dacă proiectul de raport de la Ministerul Sănătății dă de pământ cu conducerea Spitalului „Sf. Spiridon”, este de așteptat ca raportul final să îngroape definitiv actualul management.
Recomandarea comisiei de audit este: „Studierea cu celeritate în cadrul Consiliului de Administrație a plăților restante și arierate din perioada de derulare a contractului de management și punerea în aplicare a art. 184 (1) din Legea 95/2006. Se face, în același timp, recomandare către Ministerul Sănătății să analizeze cu celeritate situația plăților restante și arierate, după caz, pentru a pune în aplicare prevederile art. 184 (1) din Legea 95/2006 – Încetarea contractului de management”.
În acest caz, Consiliul de Administrație și managerul au la dispoziție 15 zile să aducă un punct de vedere.
Dan Timofte este conștient de faptul că a adus spitalul în pragul dezastrului, de aceea, deși reporterii BZI i-au solicitat luni, 26 septembrie 2022, o copie după proiectul de raport de la Ministerul Sănătății, a declarat că documentul nu a ajuns încă la Spitalul „Sf. Spiridon”. După aceasta, dându-și, probabil, seama că reporterii BZI ar putea ști din alte surse că proiectul de raport este ajuns, Dan Timofte a transmis, în data de 27 septembrie 2022:
„La Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași s-a primit, deocamdată, un proiect de raport la care se vor aduce completări și puncte de vedere. În momentul în care va fi primit raportul final, se vor comunica informațiile solicitate”.
Managerul spitalului nu a dorit să le ofere reporterilor acces la document, conștient fiind că acesta conține informații care sancționează managementul defectuos de care a avut parte spitalul în ultimii aproape 2 ani. Dan Timofte a precizat că va furniza reporterilor doar raportul final.
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a ajuns pe marginea prăpastiei din cauza lui Dan Timofte și a membrilor din comitetul director, situație confirmată clar de către proiectul de raport de la Ministerul Sănătății. În acest context, rezultatul raportului final este clar: demiterea lui Dan Timofte și a membrilor din comitetul director!