Proiectul de desfiinţare a SIIJ, prezentat de ministrul Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunţat că va prezenta astăzi, 21 ianuarie 2022, proiectul privind desființarea a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)
Astfel, o conferință de presă este anunțată de Ministerul Justiției astăzi, începând cu ora 12:30.
Desfiinţarea SIIJ, dorită de mult timp. Ce se arată în programul de guvernare
La începutul acestei luni, ministrul Justiţiei anunța că proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale va fi prezentat în Guvern în luna februarie şi apoi va fi trimis la vot în Parlament, probabil în prima jumătate a lunii martie, dar numai dacă primeşte aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
De altfel, în programul de guvernare al Coaliţiei formată din Partidul Naţional Liberal – Partidul Social Democrat – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se specifică faptul că, până la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, urmând ca aceasta să fie înlocuită de o nouă structură, care se ofere „garanţii de independenţă a magistraţilor”.
„Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure, în acelaşi timp, mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în programul de guvernare.
30 martie, termenul limită pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Ministrul Cătălin Predoiu anunța la începutul lunii ianuarie că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va fi desființată cel târziu în martie și nu va exista un SIIJ 2.0, adică o altă structură care să îi preia atribuțiile.
„Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM.Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a transmis ministrul pe 7 ianuarie 2022.
Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a discutat la preluarea mandatului despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, referindu-se la hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii.
„Obiectivul a fost redactarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Acel obiectiv a fost îndeplinit. În 2020 nu a existat o majoritate. În 2021 a existat o majoritate. Astăzi există o majoritate. Trebuie să facem ce scrie în programul de guvernare: să desființăm SIIJ, în acord cu hotărârile CJUE și hotărârile CSM. Noi trebuie să găsim formula tehnică privind desființarea. Sunt una, două, trei variante. Dar a avansa o variantă fără consultări cu CSM, cu asociațiile profesionale, ar fi neprofesionist. Maniera tehnică în care vom desființta SIIJ va fi aceea pe care o vom discuta.
Primul act pe care îl voi semna va fi să emit o invitație a Consiliului de Management Strategic, pentru săptămâna viitoare, pentru a începe consultările nu numai pentru SIIJ, ci și pentru celelalte probleme ale sistemului. Tot anul 2020 am fost criticat că nu am emis ordonanță de urgență pentru desființarea SIIJ. Nu a fost emisă nici până azi. Nu aveam majoritate parlamentară. Politica este și arta posibilului”, a mai declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.