În cursul zilei de ieri, plenul Consiliului Local a aprobat modificările cu privire la proiectul de hotărâre ce vizează construirea unor insule ecologice digitalizate
Proiectul privind construirea de insule ecologice digitalizate în municipiului Iași, etapa a doua, este susținut prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020-2026. Prin intermediul acestuia vor fi sprijinite activitățile și acțiunile specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate, mai exact un ansamblu de containere, preponderent în zone de blocuri de apartamente, pentru fluxuri de deșeuri colectate, cum ar fi cele metalice, de sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.
Iașul va avea instalate insule ecologice digitalizate
Consilierii locali au aprobat, în cursul zilei de ieri, 8 august 2023, printr-o ședință ordinară, modificarea articolului 5 din proiectul de hotărâre privind construirea de insule ecologice digitalizate, etapa II, în cadrul apelului de proiecte prin PNRR. Astfel, Primăria Iași va suporta cheltuielile de mentenanță doar în cazul finanțării pe o perioadă de minim 5 ani de la data efectuării plății.
„Prin nota de solicitare de clarificări transmisă de Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență, înregistrată la Municipiul Iași, aferentă celei de a doua runde de atragere a fondurilor pentru Subvenția I.1.b, «Construirea de insule ecologice digitalizate» din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020-2026 se solicită refacerea Hotărârii de Consiliu Local pentru implementarea proiectului HCL nr. 193.04.05.2023, respectând prevederile ghidului de finanțare.
Astfel, articolul 5 se modifică în Autoritatea Contractantă-Municipiul Iași va suporta cheltuielile de mentenanță a investiției, în cazul obținerii finanțării pe o perioadă de minim 5 ani de la data efectuării plății”, se arată în cadrul proiectului de hotărâre aprobat.
Vor fi două tipuri de insule: supraterană, compusă din cinci containere individuale, cu golire în partea inferioară, cu capacități pentru cele cinci fracții (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton), respectiv subterană, cu golire în partea superioară. Insulele sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, au module GSM pentru transmisia datelor, iar sistemul are o bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare.
Amenzi pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare
Cine aruncă gunoiul în locuri nepermise se alege cu amendă. Acest lucru se întâmplă în Iași de când au fost instalate camere de supraveghere pentru a descuraja acest obicei. Astfel, cei care aruncă gunoiul la întâmplare sunt identificați, iar la fața locului ajung agenții de la Poliția Locală, care aplică și sancțiuni.
Autoritățile locale din Iași au decis să monteze peste 200 de camere de supraveghere pentru a descuraja aruncarea gunoiului în locuri nepermise. Acestea s-au dovedit a fi un real succes pentru că, imediat când cineva face o mișcare greșită, imaginea ajunge la Poliția Locală.
În anul 2022 au fost trimise 240 de sesizări către Poliția Locală, instituția a amendat cetățenii din cauza depozitării neconforme a deșeurilor.
Astfel, în cursul zilei de ieri, 8 august 2023, consilierii locali s-au reunit în cadrul undei ședințe extraordinare pentru a vota modificări cu privire la proiectul de construire a unor insule ecologice digitalizate în Iași.
Societatea in cauza se plange de o selectie a deseurilor redusa fapt si care a dus la plata pe persoana undeva la cel mai scump din tara intre timp aceiasi societate se lauda cu supravegherea video la majoritatea punctelor de colectare dar ce sa vezi aceleasi puncte zi de zi supravegheate video sunt rastalmacite de catre rromi si carutele in ideea facerii unui ban si ce poti vedea in urmă,nici o masura aceleasi puncte vandalizate constant pe langa faptul ca acel „material” fie el cat de putin ca romanul inca nu e invatat sa isi stranga „cacatul” separat pleaca in buzunarele altora .
Toate custile digitale la tomberoanele voastre sunt rupte si deschide. Auzi 200 camere sa supravegheze tomberoane, mai platiti si cativa frecatori sa se uite la ele. Cica fuge si locala sa amendeze de parca ala ar sta langa camera si asteapta cuminte. Sfarmatilor.
Primaria vrea sa se asigure ca sclavetii spalati pe ceier vor munci nu doar gratuit, ci si eficient. Si vor dormi linistiti ca salveaza planeta.