Proiectul cu blocurile firmei Vectra Trading, din Păcurari, blocat de proprietarii de vile! Motive: trafic infernal, străzi subdimensionate – FOTO
La Primăria Iași continuă scandalul cu blocurile firmei Vectra Trading. Investitorii s-au trezit cu zeci de contestații. Nimeni nu vrea mai multe mașini într-un trafic deja supraaglomerat. Reprezentanții beneficiarului au încercat să convingă proprietarii de case din zonă, dar în zadar. Este a doua oară când se organizează sesiunea de consultare publică. Reprezentanții primăriei ar urma să viziteze amplasamentul
Un proiect imobiliar din zona Păcurari, din proximitatea străzii Ioan Petru Culianu, menține conflictul iscat între dezvoltator și vecini. Încă de la începutul anului, societatea Vectra Trading SA a anunțat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui număr de 7 blocuri de locuințe colective (cel puțin 130 de apartamente) cu 2 tronsoane pe o suprafață de teren de 1,8 hectare.
Pe data de 31.01.2023, la sediul Primăriei Iași a fost organizată o sesiune de dezbatere publică la care au participat peste 20 de vecini nemulțumiți. Aceștia și-au exprimat dezacordul, motivând că un astfel de proiect va bloca complet traficul din zonă. Reprezentanții Vectra Trading au primit indicația să realizeze un studiu de trafic pe care să-l prezinte la sesiunea ulterioară de consultare publică.
Blocurile firmei Vectra Trading, un proiect contestat de toți vecinii
După aproape 10 luni, ieri, 04.12.2023, a fost organizată o nouă consultare publică la care au participat aceiași vecini nemulțumiți. Nici acum nu s-a ajuns la o înțelegere între cele două părți. Contestatarii au arătat că studiul de trafic este „subțire” și chiar o „glumă proastă”. Chiar așa, documentația a demonstrat că traficul va ajunge într-un stadiu critic după dezvoltarea cartierului de blocuri. De fapt, investitorului i s-a cerut să vină cu o soluție, răspuns ce nu a fost regăsit în studiul realizat de beneficiar.
„Gradul de încărcare? Cât trafic generează spre șoseaua Păcurari. Care sunt soluțiile de descongestionarea traficului? S-ar putea să discutăm despre o problemă mult mai gravă”, au fost întrebările adresate de Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului.
Cei prezenți nu au fost lămuriți în ceea ce privește traseul rețelei de canalizare. Proprietarii de case au mai arătat că în trecut au cumpărat parcele de 1.000 de metri pătrați pe care au edificat locuințele individuale și că au fost induși în eroare. Dacă ar fi știut că va fi un proiect de locuințe colective, nu ar mai fi investit.
Investitorul dă vina pe proiectele din Valea Lupului
Sorin Gabriel Constantin, reprezentantul societății Vectra Trading, a arătat că traficul suferă și din cauza proiectelor din comuna Valea Lupului. Enervat de reacțiile de vecinilor, reprezentantul firmei a arătat că nu mai este interesat de altă consultare publică.
„Blocăm această investiție. Ce faceți cu cei din Valea Lupului? Folosesc aceleași străzi. Eu am primit sesizări de la cei din Valea Lupului. Dumneavoastră ați construit și eu nu am voie? Am redus și de la 3 etaje. De ce îmi impuneți ce să fac? Este un teren reglementat prin Planul Urbanistic General. Faceți ședințe dumneavoastră, eu nu mai vin”, a spus Sorin Gabriel Constantin.
Concluzia dezbaterii a fost că investitorul trebuie să aducă niște completări la studiul de trafic. Mai mult, reprezentanții primăriei vor efectua o vizită la amplasamentul investitorilor. În zona Păcurari au fost anunțate și alte proiecte.
Ce regim de înălțime a fost propus?
Conform PUZ, blocurile ar urma să aibă regimul de înălțime S+D+P+2E. Este propus un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1,08. S-a discutat și despre o redimensionare a proiectului. Aproape 4 hectare sunt identificate lângă terenul celor de la Vectra Trading, ce fac obiectul unui litigiu în care este implicată societatea Iasicon SA, deținută de Titel Sinescu. Vectra Trading este deținută de afaceristul Ioan Trofin, în vârstă de 72 de ani. În ultimii ani a reușit să încaseze sume importante din vânzarea apartamentelor din comuna Valea Lupului, prin intermediul altei societăți, Vectra Com SA, unde are calitatea de acționar majoritar.
Firma avea, în 2022, o cifră de afaceri de 13,1 milioane de lei și un profit de 5,6 milioane de lei. Proiectul cu blocurile firmei Vectra Trading din Păcurari trebuie să mai treacă și de Consiliul Local, dar deocamdată nu au fost rezolvate problemele cu vecinii.