Proiecte culturale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi

de: Iulia MARIA
02:00, 13 sept. 2024

Universitatea Națională de Arte  „George Enescu” (UNAGE) din Iași se pregătește pentru un an academic deosebit, caracterizat de proiecte culturale și extinderea infrastructurii. Cu ocazia procesului de admitere pentru anul universitar 2024-2025, instituția a alocat 398 de locuri pentru licență, dintre care 300, la buget și 98, la taxă, și 205, pentru master, dintre care 150, la buget și 55, la taxă, precum și 34 de locuri dedicate românilor de pretutindeni.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi se pregătește să lanseze o serie de proiecte culturale majore

Înscrierile pentru sesiunea de admiteri din toamnă, din cadrul UNAGE, s-au realizat între 9 și 10 septembrie 2024, iar examenele au început pe 12 septembrie și se vor termina astăzi, 13 septembrie 2024. Numărul final al studenților înscriși va fi cunoscut după încheierea sesiunii din septembrie.

Universitatea de Arte, care include trei facultăți majore: Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru și Facultatea de Arte Vizuale și Design, continuă să atragă un număr semnificativ de candidați. Cele mai căutate specializări sunt: Interpretarea Muzicală la Facultatea de Muzică, Actoria și Coregrafia la Facultatea de Teatru și Designul și Foto-Video la Facultatea de Arte Vizuale.

„Toate facultățile din cadrul universității sunt căutate, nu avem o «Cenușăreasă», să zic așa. Este esențial pentru noi să menținem acest nivel de atracție și să adaptăm continuu procesele noastre pentru a răspunde nevoilor studenților”, declară conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu”.

Conf. univ. dr. Octavian Jighirgiu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, subliniază faptul că au existat schimbări în procesul de admitere din acest an.

„Au existat schimbări în procesul de admitere, față de anul trecut. Sunt nuanțări ale procesului de admitere. La toate facultățile, regulamentele de admitere se revizuiesc an de an. De exemplu, la Facultatea de Teatru admiterea era una cu probă scrisă (la regie, mă refer) și probă orală. De anul trecut până anul ăsta, nu știu dacă sunt modificări substanțiale.”

În perspectiva anului 2025, Universitatea de Arte se pregătește pentru o serie de proiecte culturale majore, pentru a celebra 165 de ani de la înființare. Agenda evenimentelor va include expoziții, concerte și spectacole de teatru.

Printre festivalurile importante care vor avea loc anul acesta se numără Festivalul Muzicii Românești, pe 14 octombrie 2024, și Festivalul Național al Școlilor de Teatru, între 28 octombrie și 3 noiembrie 2024. Aceste evenimente vor aduna școli de teatru din întreaga țară și vor include dezbateri pe teme de învățământ vocațional.

Extinderea infrastructurii și criteriile de cazare

În ceea ce privește infrastructura, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi va beneficia de un nou cămin, cu 300 de camere, pe strada Codrescu, destinat să îmbunătățească condițiile de cazare pentru studenți. Deocamdată, căminul existent în Bularga, cu 55 de camere, asigură locuri pentru 255 de studenți, iar locurile sunt alocate pe baza performanțelor academice și a situației sociale a studenților.

„Avem un singur cămin, deocamdată, și avem aprobat, prin hotărâre de Guvern, sediul noului cămin, care se va construi în Codrescu, unde e sediul Facultății de Arte Vizuale. Acum s-au luat toate aprobările și așteptăm finanțarea propriu-zisă. Urmează construcția unui cămin de 300 de camere, un cămin mare, cu cantină la parter, dotat cu standardele necesare”, a spus prorectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi, Octavian Jighirgiu.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi continuă să sprijine excelența academică și nevoile studenților, oferind proiecte culturale și educaționale inovatoare.