Proiect uriaș pentru realizarea uneia dintre cele mai spectaculoase construcții din orașul Iași! Lucrările la bazinul de înot olimpic din Complexul Studențesc „Tudor Vladimirescu” ar putea fi reluate – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 05 nov. 2020

Oficialii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și cei ai Primăriei Municipiului anunță că lucrările la bazinul de înot olimpic din Complexul Studențesc „Tudor Vladimirescu” ar putea fi reluate după mai mulți ani de stagnare. În anul 1990, Universitatea ieșeană a demarat execuția obiectivului de investiții „Bazin de înot acoperit” pe o suprafață de teren aflată în administrarea sa. Ulterior, în anul 2014, bazinul de înot a trecut în proprietatea Municipiului Iași

Anunț important legat de reluarea unui proiect uriaș pentru realizarea uneia dintre cele mai spectaculoase construcții din orașul Iași! Lucrările la bazinul de înot olimpic din Complexul Studențesc „Tudor Vladimirescu” ar putea fi reluate după mai mulți ani de stagnare. Zilele viitoare, reprezentanți ai Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, se vor deplasa la București, la ministerele Educației și de Justițite, pentru a lămuri și definitiva documentația depusă pentru lucrările la bazinul de înot olimpic.

Un important obiectiv de infrastructură sportivă va beneficia de finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții

În anul 1990, Universitatea ieșeană a demarat execuția obiectivului de investiții „Bazin de înot acoperit” pe o suprafață de teren aflată în administrarea sa. Ulterior, în anul 2014, bazinul de înot a trecut în proprietatea Municipiului Iași.

„Având în vedere că finanțarea construirii bazinului de înot olimpic a fost inclusă în lista Companiei Naționale de Investiții, împreună cu Primăria am intensificat activitățile care presupun finalizarea statutului acestui bazin, respectiv trecerea sa în proprietatea Primăriei Iași. Zilele viitoare, reprezentanți ai TUIAȘI, împreună cu reprezentanți ai Primăriei, se vor deplasa la București, la Ministerele Educației și de Justițite, pentru a lămuri și definitiva documentația depusă în acest sens. Sunt sigur că în cel mai scurt timp această investiție deosebit de importantă pentru orașul nostru și pentru universitățile ieșene va fi reluată”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice din Iași.

„Obiectivul de infrastructură sportivă va beneficia de finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI). „În urma adresei pe care am făcut-o în luna iunie a acestui an, bazinul de înot olimpic a fost introdus în lista de finanțare a Companiei Naționale de Investiții. Este o veste bună, bazinul nemaifiind pe această listă de ani și ani de zile, lucrările fiind abandonate de peste 10 ani”, a declarat și primarul Mihai Chirica.

Lucrările la aceasă importantă investiție au fost întrerupte din ianuarie 2010 din cauza lipsei autorizației de construire pentru obiectivul reproiectat în noua configurație și a lipsei de finanțare

Conform proiectului, piscina bazinului de înot are lungimea de 50 de metri, este prevăzută cu 8 culoare având lățimea de 2,5 metri și două spații de 0,5 metri în exteriorul primului și ultimului culoar. Lucrările au fost întrerupte din ianuarie 2010 din cauza lipsei autorizației de construire pentru obiectivul reproiectat în noua configurație și a lipsei de finanțare. De reamintit că, într-o ședință a Consiliului Local (CL) Iași organizată în luna august 2018, aleșii au adoptat o hotărâre importantă pentru soarta bazinului olimpic de înot din Complexul „Tudor Vladimirescu”. Astfel, consilierii au fost de acord cu un schimb de terenuri între imobilul din strada Moșu, nr. 1 (în suprafață de 978 metri pătrați), proprietate privată, cu un imobil echivalent valoric din proprietatea Primăriei Municipiului Iași, respectiv imobilul din str. Păcurari, nr.12-18 (în suprafață de 900 de metri pătrați).

Rectorul Dan Cașcaval: „Bazinul trebuie să fie la dispoziția tuturor ieșenilor și, implicit, a sportivilor din oraș”

Având în vedere importanța acestui obiectiv pentru Iași (la Craiova s-au finalizat lucrările la un stadion și sală de sport ultra-moderne, la Cluj asemenea obiective există de ani buni), este un semn îmbucurător acest demers. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval arată că blocarea lucrărilor construcției, din motive care țin de dreptul de proprietate, au întârziat nepermis de mult finalizarea bazinului.

„Realizarea unui bazin olimpic de înot a reprezentat un obiectiv de importanță majoră pentru Universitatea Tehnică. Din păcate, problemele de proprietate au blocat orice demers privind continuarea investiției. Apreciez în mod deosebit inițiativa Primăriei de a rezolva problema proprietății terenului pe care se găsește bazinul și, mai ales, faptul că după atâția ani s-a și reușit rezolvarea sa. Bazinul trebuie să fie la dispoziția tuturor ieșenilor și, implicit, a sportivilor din oraș. Sunt sigur că, prin finalizarea sa, Iașul și ieșenii vor avea mult de câștigat”, arăta prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.