Proiect nou. Regulament pentru cei care devin cetățeni de onoare ai Iașului
Schimbări totale în ceea ce privește acordarea titlului de cetățean de onoare al Iașului. Conducerea municipalității ieșene a decis să facă un nou regulament legat de acordarea acestui titlu. Până acum, nu era adoptat vreun regulament care să vizeze acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului. Nominalizarea unui nou cetățean de onoare era făcută la inițiativa Executivului primăriei sau a Consiliului Local. Pentru a nu mai crea disensiuni între aleșii locali cu privire la unele personalități ce primesc această distincție specială, municipalitatea a emis un regulament.
Proiectul a fost lansat în dezbatere publică.
„Cetățean de onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei comunități unei persoane a cărei activitate sau existență s-a remarcat în mod deosebit. Acest titlu se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății. Se acordă și unor sportivi și oameni de afaceri care prin valoarea, competența, moralitatea recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea și la creșterea prestigiului localității sau al țării. A intrat în tradiția municipalității ca personalitățile remarcabile care și-au pus amprenta în diferite domenii să fie cinstite prin acordarea titlului respectiv”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de municipalitatea ieșeană.
Nu este pentru oricine. Titlul se poate și retrage
Noul regulament are opt capitole cu 15 articole. Pe lângă criteriile care au stat la baza acordării titlului, municipalitatea a evidențiat și unele incompatibilități. Nu pot deține titlul persoanele care au fost condamnate definitiv pentru savârșirea de infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității. Nici cei cu infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție nu pot primi acest titlu. Nici cei care au dosare pe rolul instanțelor cu privire la infracțiunile de mai sus nu pot primi titlul.
„Titlul se retrage în următoarele situații: atunci când, ulterior decernării, apar incompatibilitățile prevăzute la art. 6, atunci când persoana laureată produce prejudicii de imagine sau de altă natură municipiului Iași, locuitorilor săi sau țării. Retragerea titlului se face de către Consiliul Local al municipiului Iași. Dezbaterea cazului se va face în cadrul comisiilor Consiliului Local. Retragerea titlului se va face prin Hotărâre a Consiliului Local, conform procedurii similare. La ședința de comisii va fi invitat deținătorul titlului. Dacă va fi prezent, i se va acorda cuvântul, la solicitarea sa, și susținerile sale vor fi consemnate în procesul-verbal al comisiilor”, se arată în noul regulament.