Prima pagină » Local » La Iaşi are loc o întâlnire medicală istorică! Se pun bazele unuia dintre cele mai mari şi ambiţioase proiecte spitaliceşti din România – LIVE VIDEO, GALERIE FOTO, UPDATE

La Iaşi are loc o întâlnire medicală istorică! Se pun bazele unuia dintre cele mai mari şi ambiţioase proiecte spitaliceşti din România – LIVE VIDEO, GALERIE FOTO, UPDATE

17 iun. 2021, 11:14,
Valentin Hutanu în Local

Un proiect menit să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din estul României, anume construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, lansat oficial. Astfel, prima acțiune publică din cadrul acestuia este reuniunea de lucru, care are loc astăzi, 17 iunie 2021, ora 11:00, la Providența Iași.

Un proiect menit să contribuie la realizarea unui obiectiv medical vital pentru sănătatea oamenilor din estul României este construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. La eveniment vor participa reprezentanți ai conducerilor Camerei Deputaților și Senatului, parlamentari din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, membri ai Guvernului României, autorități locale și județene, precum și reprezentanți ai societății civile.

În cadrul evenimentului sunt prezenţi: prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, city managerul municipiului Iași, Petru Movilă, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, oficiali din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ, parlamentari de Iaşi şi Botoşani, Parlamentari PSD Iaşi: Vasile Toma, Silviu Macovei şi Vasile Cïtea, Marius Ostaficiuc; deputatul de Vrancea Elena Stoica, Mugur Cozmanciuc, parlamentar de Neamţ, Marius Budăi, vicepreşedinte Camera Deputaţilor.

UPDATE: De asemenea, un invitat special este chirurgul William Turner, reputat chirurg din Marea Britanie.

Alţi invitaţi sunt prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iaşi, prof. univ. dr. Sorin Bocancea, rector UPA Iași, prof. univ. dr. Doru Tompea, UPA Iași, medici şi directori de spital, dar şi primarul comunei Miroslava, Dan Niță, prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager ONRI Iași si Andrei Apreotesei, manager Ateneul Naţional din Iaşi, dr. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi, Radu Țibichi, director Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi. De asemenea, medicul Streinu Cercel va avea o intervenţie prin intermediul unei videoconferinţe.

La final, invitaţii semnează un angajament civic pentru susţinerea proiectului.

„Bolile cardiovasculare în mare parte, peste 58% în România, duc la deces. Institutul de Boli Cardiovasculare este unicul spital de acest gen dintr-o regiune extrem de vastă. Iaşul ca şi centru medical cardiovascular este cel mai aproape de celelalte judeţe. Centrul a fost înfiinţat în 1995, clădirea în care ne aflăm o împărţim împreună cu Dr. C. Parhon”, a transmis prof. dr. Grigore Tinică.

UPDATE: Petru Movilă, fost deputat și cel care are un important merit în crearea Institutului de Boli Cardiovasculare a ţinut să facă mai multe declaraţii. City-managerului oraşului Iași a explicat faptul că în proiectul IBCV s-au implicat de la început 4 oameni. Acesta spune că în calitatea pe care o are acum, cea de city manager, îşi va arăta susţinerea necondiţionată pentru spital.

Este un proiect în care au crezut de la început 4 oameni. Este vorba despre sufletul acestuia, prof. dr. Grigore Tinică, de mine în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate, primarul comunei Miroslava, Dan Nită și actualul director al DSP Iași, Vasile Cepoi. Pe de altă parte, vreau să le mulţumesc și foștilor miniștri Nelu Tătaru și Victor Costache, unul născut în Vaslui altul la Iași dar care au fost şcoliţi în capitala Moldovei. Aceştia şi-au dat tot concursul pentru fondarea institutului. Chiar dacă Primăria Iași nu este partener direct, aceasta va face tot ce depinde de ea pentru susţinerea necondiţionată. Este important ca în regiunea Moldovei, unde există un singur spiral destinat bolilor cardio-vasculare, să se pună în implementare acest proiect. a menţionat Petru Movilă, city manager Iași.

Care este agenda acestei prime întâlniri din cadrul proiectului „Împreună pentru inima Moldovei”

Agenda acestei prime întâlniri din cadrul proiectului „Împreună pentru inima Moldovei” cuprinde: prezentarea argumentelor care au dus la conturarea acestei inițiative, prezentarea etapelor proiectului și acțiunile deja întreprinse, semnarea unui Acord Onorific de către reprezentanții tuturor instituțiilor implicate, reprezentanții politici și reprezentanții societății civile prezenți, ca garanție a voinței comune necesare pentru materializarea acestei inițiative. Cei implicați în acest demers sunt: Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava.

„Pacienții ar trebui să aibă acces nelimitat la orice tip de asistență medicală. Tocmai de aceea, de foarte mulți ani fac diligențe pentru a construi un spital cum îl am eu în imaginația mea. Dacă reușim acest lucru, pentru o bună perioadă de timp, lumea din această zonă a României nu va mai avea nevoie să stea pe liste de așteptare, să stea la cozi interminabile, să aștepte materiale, doctori, asistente medicale, practic, să aștepte să fie tratat. Lumea va veni în momentul în care va avea nevoie și exact atunci va avea și un ajutor medical. Acesta este visul meu. Sper să și reușesc!”, a transmis prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” este de 350 de milioane de euro, inclusiv TVA

Valoarea totală estimativă pentru realizarea obiectivului de investiție „Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” este de 350 de milioane de euro, inclusiv TVA. Pe faza de proiectare, cheltuielile, în sumă de 17.150.000,00 lei, sunt defalcate în patru etape. În prima etapă vor fi necesare fonduri de 160.650 lei pentru studii de teren (studiu topo, geo, hidro), raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice (studiu de trafic etc.), studiu de prefezabilitate.

În următoarele două etape va fi nevoie de 3.921.050 lei, necesari studiului de fezabilitate și devizului general. În etapa a patra se vor folosi 16.326.800 lei, pentru proiectul de Autorizare a Executării Lucrărilor, Proiect Tehnic de Execuție. Deocamdată, din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2021 vor fi asigurate fondurile necesare pentru achiziția și realizarea documentațiilor tehnico-economice (studiul de prefezabilitate, studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice), suma alocată fiind de 4.081.700,00 lei, TVA inclus.

Viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară va avea aproximativ 470 de paturi și se va constitui într-o „investiție de viitor care va pune Iașul pe harta lumii medicale”

Misiunea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară este aceea de a furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienții cu patologie acută, urgentă, complexă, la nivel secundar și terțiar.

„Acest nou model de institut va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic și terapeutice și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației în regiune și, în special, pentru persoanele defavorizate și sărace, care prezintă un nivel disproporționat de morbiditate și mortalitate evitabilă”, se anunță în nota de fundamentare a proiectului.

Viitorul Institut va va avea aproximativ 470 de paturi și se va constitui într-o „investiție de viitor care va pune Iașul pe harta lumii medicale”. Acesta va cuprinde: ambulatoriu și triaj primire urgențe, dar și câteva clinici unicat – Clinica de Îngrijiri paleative cardiovasculare, Clinica de terapii endovasculare, Clinica de Cardiologie fetală neonatologie și malformații cardiace critice, Clinica de electrofiziologie și aritmologie, Clinica de angiologie, flebologie și limfologie și Departamentul de cercetare aplicată și studii medicale.

Comments are closed.

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024