Proiect de amenajare pentru curte cu flori. Sfaturi practice
Grădinăritul este una dintre cele mai relaxante activităţi cu care îţi poţi umple timpul liber. Iar dacă, în urma muncii tale, obţii o curte aspectuoasă, plină de culoare şi parfum, cu atât mai mult eşti stimulat să te implici în această activitate. Astăzi îţi vom prezenta un proiect de amenajare pentru curte cu flori.
Nu ai nevoie de bani mulţi. Principalul „ingredient” este imaginaţia. Pune planul iniţial pe o hârtie. Stabileşte-ţi ce vrei să faci. Ia în calcul, bineînţeles, şi timpul pe care îl ai la dispoziţie. Apoi treci la treabă. Uite, în mare, cum poţi face un proiect de amenajare de curte cu flori.
Sfaturi pentru grădinari amatori
Ţine cont de aceste lucruri:
- timp. Gândeşte-te cât timp poţi aloca săptămânal sau zilnic pentru a îngriji grădina. Dacă ai un program de muncă istovitor, nu te încărca cu multe lucruri de făcut în grădină. Spre exemplu, nu planta multe flori care au nevoie de o îngrijire specială;
- bani. Nu îţi trebuie o sumă mare, dar tot ai nevoie de bani ca să cumperi: seminţe, bulbi, scoarţă, gazon, unelte de grădinărit (greblă, lopată, hârleţ, sapă);
- umbră / soare. În funcţie de ce zone însorite sau umbroase ai în curte, trebuie să alegi şi seminţele plantate. În caz contrar, plantele nu se vor dezvolta deloc.
Proiect pentru amenajare de curte cu flori
Orice curte poate fi transformată în ceva frumos, cu puţină imaginaţie şi câteva plante şi flori. Iată şi alte lucruri care te vor ajuta, cu siguranţă.
Tipul de sol
Verifică tipul de sol. Este argilos sau nisipos? Spre exemplu, cel nisipos este excelent pentru trandafiri, întrucât apa nu bălteşte. De asemenea, verifică şi pH-ul solului. De el depinde plantarea anumitor flori.
Dacă solul nu a mai fost săpat de mult, este cazul fie să îl ari, fie să îl sapi cu hârleţul. Astfel se făinează, iar rădăcinile plantelor vor avea putere să pătrundă în sol, pentru a se ancora. Când sapi pământul, îndepărtează orice buruiană cu tot cu rădăcină.
Tipul de regiune
Chiar dacă îţi plac multe flori, orientează-te în funcţie de zona în care locuieşti. Trandafirii, spre exemplu, trebuie să stea sub PET mai mult decât cei din zona de deal sau de câmpie. De asemenea, este clar că la munte nu poţi planta, să zicem, seminţe de in. În general, plantele diferă prin gradul de căldură de care au nevoie. Acesta este şi motivul pentru care abia în aprilie-mai înfloresc brânduşele la munte, iar câmpie şi deal în februarie-martie.
Creează-ţi un plan
După ce ai luat în calcul aspectele de mai sus, gândeşte-te cum ai vrea să arate curtea. Ideal este să ai mereu plante înflorite. Uite, spre exemplu ce poţi face:
- de o parte şi de alta a aleii principale plantează un şir de ghiocei, apoi un şir de brânduşe, un şir de zambile şi un şir de ciuboţica cucului. Dacă zona e însorită, după şirul de ciuboţica cucului poţi pune un şir de nu-mă-uita. Albastrul acestei flori este de-a dreptul electrizant. În plus, e o plantă care înflorește toată vara;
- de-a lungul gardului pune lalele. Alternează-le în funcţie de culoare. Iar după ele, chiar lângă gard, un şir de trandafiri. Alternează-i în funcţie de culoare. De ce tocmai la gard? Pentru că, uneori, ei cresc mai mult de 1 metru înălţime şi trebuie să se sprijine de ceva atunci când bate vântul sau e furtună. Ideal este să le faci tăierea de vară, dar dacă nu ai timp, e suficient să fie plantaţi acolo. Astfel, şi curtea va părea mai mare;
- pune arcada la poarta principală. Alege o arcadă din metal, pe care să se sprijine trandafirii căţărători. Pentru un plus de culoare, poţi să plantezi, unii lângă alţii, şi trandafiri roz, şi trandafiri galbeni.
În rest, pune gazon. Astfel, vei avea o curte aerisită, bine realizată. Dacă ţi-a mai rămas spaţiu, poţi să pui şi plante medicinale. Spre exemplu, plantează pelin. Este păcat să ai spaţiu în curte suficient, dar să nu îţi pui şi câteva plante medicinale.