Proiect controversat făcut de MApN prin care Armata Română poate interveni militar în țară pe timp de pace

de: cristian.george
12:29, 21 oct. 2024

Angela Negrotă, activistă, a explicat de ce cel mai recent proiect de lege intocmit de MApN lasă loc de înterpretări care pot duce chiar și la o intervenție militară în țară, împotriva cetățenilor. In schimb, Ministerul Apărării Naționale ( MApN) a transmis că dezbaterea publică nu poate fi făcută și online, deși acest lucru este de o banalitate ieșită din comun:

”Ministerul Apărării a pus în transparență decizională un proiect de lege pe care eu il numesc sugestiv Legea Războiului pe timp de pace. Adică Armata României să poată interveni impotriva nostră a românilor, inclusiv armatele străine. Coaliția este NATO și aliatul este partenerul de peste ocean, SUA. Ei acolo spun că se poate interveni inclusiv dacă se perturbă activitatea instituțiilor, și cine poate perturba? Noi, eventual printr-o acțiune de protest că poate ridică cineva vocea, sau are un fluer sau vuvuzea. Ei pot interpreta în orice mod pentru că nu se explică expres caresunt situațiile în care activitatea instituțiilor publice poate fi perturbată. De asta trebuie să facem tot posibilul să împiedicăm acest proiect. Este a șasea încercare a MApN în care se vrea ca Armata să poată întoarce armele pe timp de pace împotriva populației civile din România. Bine, ei acolo spun că pot interveni și în afara granițelor dacă există suspiciuni rezonabile, în caz de presupus risc, amenințare. Dacă vine unul din Tanganica și spune într-un mesaj că vrea să atace România asta înseamnă că noi trebuie să declanșăm război împotriva lor? Este extrem de grav, iar avocata Elena Radu a făcut o solicitare de dezbatere publică, a mai trimis și alți președinți de asociații. Luni, MapN organizează o dezbatere publică pe această temă. Ei acum vor să o facă doar cu prezență fizică justificând că nu o pot face online că nu au aparatura necesară. La ultima dezbatere publică aveau laptopuri etc. Cum să nu poți organiza live? Și copiii de clasa zero când au fost online foloseau platforma Zoom! MapN nu poate. Eu rog pe toți să trimită solicitări de participare la această dezbatere. ” a explicat Angela Negrotă.

Ce spune legea controversată care se dorește a fi adoptată de MApN

Între proiectul de lege care dă loc interpretărilor îl găsiți în GALERIE FOTO! Pasajul la care face referire Angela Negrotă este următorul:

Desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu sau declarată starea de mobilizare ori de război, este concepută pentru a se realiza în cazul iminentei sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului, a vieții și integrității fizice a cetățenilor și a organizării comunităților umane.

Proiectul de lege conține definiții prin care este circumstanțiată înțelegerea unor termeni și expresii, cum ar fi misiuni, operațiuni militare, transfer de autoritate, reguli de angajare. De asemenea, sunt prevăzute autoritățile competente în ceea ce privește aprobarea inițierii operațiunilor militare pe teritoriul statului român, precum și modul în care se realizează conducerea și executarea acestora. Este important de evidențiat faptul că, pe durata participării la acest tip de misiuni și operațiuni, personalul Armatei României poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate.

Regulile de angajare trebuie să se fundamenteze pe temeiuri politice care să aibă în vedere asigurarea cadrului în care misiunile și operațiunile militare corespund obiectivelor politico-militare și stării finale dorite, pe baze conceptuale și pragmatice cu caracter militar care să poată asigura premisele necesare desfășurării misiunilor și operațiunilor militare, precum și asigurarea protecției forțelor proprii/aliate/de coaliție și, mai ales, pe criterii legale care urmăresc asigurarea deplinei conformități cu prevederile legislației naționale și internaționale în domeniu. Elaborarea regulilor de angajare se impune a fi realizată în concordanță cu respectarea principiilor egalității, necesității, gradualității, proporționalității, discriminării și nonsurprinderii.” se arată în proiectul de lege care poate fi consultat pe site-ul Ministerului Apărării Naționale – AICI sau în GALERIA FOTO.