Programul „Tomata” 2023, un ajutor pentru legumicultorii din Iași. Feodorov Eusehnie: „Sunt mai multe legume pe piață datorită programului”

de: Redacția BZI
02:00, 24 nov. 2023

Legumicultorii din Iași au producție bogată anul acesta. Piețele din Iași abundă de ardei și gogoșari chiar și în această perioadă a anului. Producătorii susțin că programul „Tomata” 2023 este un sprijin și de aceea au producție mai mare

Frigul de afară nu oprește producția de legume. Tarabele piețelor din Iași sunt pline de ardei, gogoșari și multe alte legume. Ajutorul de minimis pentru legume se acordă și anul acesta, în ciclul I și II de producție, prin programul „Tomata”. O parte din producătorii din Iași s-au înscris în ambele cicluri de producție, astfel că au reușit să scoată pe piață legume proaspete chiar și în perioada aceasta a anului.

Piețele din Iași abundă de ardei și gogoșari

Producătorii din Iași care vând în piețe sunt, în mare parte, legumicultori din Târgu Frumos, unde există, de câteva decenii, o comunitate de fermieri.

Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu Frumos, susține că programul „Tomata” ajută legumicultorii, astfel că tarabele din Iași sunt pline în această perioadă a anului. De asemenea, pentru ca producția să nu fie afectată de vremea rece, majoritatea producătorilor folosesc echipamente termice performante sau au construit solarii pentru a proteja legumele.

„Programul «Tomata» ajută foarte mult legumicultorii. Pentru că s-au înscris în al doilea ciclu de producție, sunt stimulați să primească cei 1.000 de euro, acum sunt pe piață mai mulți gogoșari și ardei pentru că au producție mai mare la aceste legume. Frigul afectează producția, dar unii dintre noi folosim echipamente termice sau solarii. În fiecare sezon al anului, producătorii investesc financiar. De exemplu, primăvara, când vine căldura, după temperatura scade brusc cu un val de aer rece, producția este afectată, iar atunci este evident că trebuie să investesc mai mult în astfel de situații”, a declarat Feodorov Eusehnie.

„Legume de acasă’’, afacerea ce a fost deschisă de familia Hoșliag în mall-ul din Iași

Corneliu Hoșliag și soția sa, Irina, au fondat afacerea „Legumele de Acasă”  în anul 2017 și de atunci s-au dezvoltat constant. Corneliu este fermier şi legumicultor din Târgu Frumos, absolvent al Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Ideea afacerii „Legumele de Acasă” era de multă vreme în mintea celor doi tineri, Irina şi Corneliu. Au decis acum câţiva ani să valorifice în alt mod legumele produse de familia lor în solariile din Târgu Frumos, o zonă recunoscută pentru prezenţa legumicultorilor lipoveni. Cei doi producători sunt printre cei mai cunoscuți legumicultori din Iași. Au început să livreze la domiciliu și au avut succes. Pentru că exista cerere pe piață, au decis să deschidă un magazin într-un mall din Iași. Aceștia produc mai multe soiuri de legume pe toată perioada anului.

„Cele mai vândute legume sunt ceapa, salata, ardeii și rădăcinoasele. Noi nu vindem în piețe angro, noi facem livrări la domiciliu”, a afirmat Irina Hoșliag.

Alexandru Popoaea: „Eu cred că ardeii sunt din import, nu-s chiar toți din România”

Alexandru Popoaea, un tânăr fermier din Iași, a accesat 40.000 de euro de la Uniunea Europeană, pe care i-a investit în „Ferma lui Alexandru”. Pe o suprafață de aproximativ 3 hectare a înființat două sere moderne unde cultivă tomate, ardei, gogoșari și vinete. Producția ajunge la o fabrică de procesare a legumelor, care comercializează produsele în supermaketuri sau în afara țării. Tânărul fermier spune că a învățat din copilărie cum se face agricultură și în urmă cu câțiva ani a construit primele sere cu legume.

Alexandru Popoaea susține că nu a solicitat ajutorul programului „Tomata”, deoarece nu îndeplinește toate condițiile pentru a primi banii de la stat. Afacerea sa merge foarte bine, bucurându-se de succes. Ceea ce-l diferențiază pe tânărul fermier față de ceilalți colegi este faptul că are utilaje performante, precum mașina de plantat.

Programul „Tomata” 2023

Acest program derulat de stat are succes în Iași. Fermierii depun cererile și documentele necesare, iar funcționarii DAJ efectuează verificări, controale în teren și procedează la plăți. Ajutorul de minimis pentru acest program este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră, care produce cel puțin 3 kilograme de roșii pe metru pătrat, pentru ciclu de producție. Pentru ciclul II de producție se acordă 1.000 de euro/beneficiar, iar banii vor intra în conturi în luna februarie a anului viitor.

Programul Tomata 2023 aduce beneficii semnificative pentru fermieri și producători.