Programul „Noua Casă”, o mare păcăleală? Ieșenii așteaptă de luni bune un răspuns de la autorități după ce dosarele s-au blocat la bănci
Ieșenii care vor să-și cumpere locuințe prin Programul „Noua Casă” mai au de așteptat. Programul este blocat din cauza neaprobării bugetului pentru anul 2021, iar autoritățile încă nu pot spune când se va debloca programul. Clienții din Iași cu dosarele aprobate de bănci așteaptă de câteva luni să se aprobe dosarele și la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituția care finalizează procedurile pentru virarea banilor către beneficiari
Cei mai mulți ieșeni care au depus dosarele la bănci pentru a obține împrumuturile necesare achiziționării unui apartament sau a unei case susțin că așteaptă de câteva luni ca banii să intre în conturi. Aceștia sunt nemulțumiți că nu s-au luat măsuri pentru ca dosarele aprobate de bănci încă de anul trecut să poate fi aprobate și de Fondul de Garantare pentru ca ieșenii să poată cumpăra locuințele. Unul dintre ieșenii care are dosarul aprobat de bancă, dar este blocată virarea banilor în conturi din cauză că nu a ajuns la Fond, dar nici bugetul nu este aprobat, este I. C. Ieșeanul spune că a găsit deja apartamentul dorit, însă nu îl poate cumpăra din cauză că nu au fost virați banii în cont.
„Am căutat vreo lună apartament, l-am găsit pe cel potrivit pentru noi după multe căutări. Trebuia să ne încadrăm în 46.000 de euro, creditul pe care îl putem accesa de la bancă. Ni s-a spus că nu putem să-l luăm pentru că nu a ajuns dosarul la Fondul de Garantare din cauză că încă nu avem bugetul stabilit. Cred că sunt vreo două luni sau mai bine de când așteptăm un răspuns favorabil. Ca noi sunt mai multe persoane, care am plătit avansul, unii vor credite cu sume mai mari. Nu putem să mergem în casa noastră din cauza unei chichițe birocratice”, susține I.C.
Programul „Noua Casă” a debutat timid, cele câteva dosare depuse de ieșeni și aprobate de bănci fiind acum blocate
Un alt ieșean care este nerăbdător să se mute în noua locuiță este N. P.
„După multe drumuri, acte, verificări, reverificări, multe cerințe de la bancă, a fost aprobat creditul de 43.000 de euro. Am dat avansul de 2.500 de euro și când am întrebat din nou la bancă unde e blocat dosarul, de ce nu primim banii, mi-a spus că nu e aprobat bugetul și din acest motiv banca nu poate trimite dosarul la Fond. Noi așteptăm de trei luni aprobarea. Ne-am gândit vreun an dacă să facem creditul sau nu, am făcut toate demersurile să îl obținem și când în sfârșit banca a dat O.K.-ul, ne lovim de problema aceasta, cu bugetul”, susține ieșeanul.
Potrivit reprezentanților FNGCIMM-uri Iași, situația nu se va debloca fără bugetul pe anul 2021. În anul 2020, programul „Prima Casă” a devenit „Noua Casă”, cu mici modificări. Noutatea este că de acum pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, de până la 140.000 de euro, însă și avansul este mai mare, de 15 la sută. Pentru locuințele mai ieftine de 70.000 de euro, rămâne de 5 la sută, ca până acum. În funcție de perioada creditată, ieșenii pot achiziționa un apartament de 70.000 de euro, cu avans de 5 la sută, dar plătesc o rată cuprinsă între 1.500 și 1.800 de lei lunar și trebuie să aibă un salariu minim lunar cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. Cei care vor să cumpere o locuință nouă trebuie să urmeze aceiași pași ca la programul „Prima casă”.
Din Iași au fost aprobate 11 credite cu avans de 15 la sută pentru achiziția unor apartamente care costă 140.000 de euro fiecare
Majoritatea celor care au depus documentele la bănci au vrut să primească până la 70.000 de euro, dar au fost și câteva dosare aprobate pentru suma de 140.000 de euro. Până la data de 31 decembrie 2020, din județul Iași, au fost încărcate de către bănci, în aplicația programului, aproape 100 de solicitări de garantare, cu o valoare de peste 30 de milioane lei. Jumătate dintre aceste credite au fost aprobate, majoritatea fiind cu avans de 5 la sută, iar pentru categoria de credite, pentru care se solicită avans de 15 la sută, au fost aprobate 11 credite, în valoare de 3.840.010 lei.
La data solicitării creditului, solicitantul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafața utilă mai mică de 50 mp. Prin „locuință nouă” ce poate fi achiziționată prin programul „Noua Casă” se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.
Ieșenii au achiziționat apartamente în valoare de peste 2 miliarde de lei, în ultimii 10 ani, prin programul „Prima Casă”
Până la sfârșitul lunii decembrie 2020 au fost înscrise peste 1.000 de cereri din partea celor care vor să achiziționeze un apartament sau o casă prin intermediul acestui program. Pe grupurile de socializare tot mai multe persoane întreabă de deblocarea programului pentru a depune dosarele astfel încât să obțină creditele de la bănci. Florin Cîțu, fost Ministru al Finanțelor și actual prim-ministru susținea, înainte de lansarea noului program, că puțini tineri vor putea accesa din cauza avansului destul de mare pe care trebuie să-l plătească. Specialiștii din Iași susțineau că va exista interes din partea celor care vor locuințe scumpe.
Plafonul total de garantare alocat cu ocazia lansării programului „Noua Casă” a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Acest plafon alocat pentru derularea noului program a fost constituit din diferența rămasă neutilizată/nealocată din alocarea totală de 2 miliarde lei pentru programul „Prima Casă” pentru anul 2020, din care circa 400 de milioane de lei au fost consumați până la 6 martie 2020, pentru solicitări de garantare primite în condițiile vechiului program. În ultimii 10 ani au cumpărat apartamente prin acest program derulat cu garanții de la stat 14.832 de ieșeni, cu o valoare a finanțărilor de 2.870.690.146 de lei.