Programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar. Ce variantă este mai avantajoasă atunci când vrei să îți cumperi o locuință
Multe persoane oscilează între programul Noua Casă 2024 sau creditul ipotecar atunci când vor să își achiziționeze o locuință. Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm. În cadrul Programului Noua Casă, garanția este una guvernamentală, adică, statul garantează pentru împrumut. Iată ce variantă este mai avantajoasă atunci când vrei să își cumperi o locuință.
Programul Prima Casă 2024 sau creditul ipotecar
Când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, românii se confruntă cu tot felul de probleme. Mulți optează pentru un credit ipotecar, însă românii aleg și programul Noua Casă. Programul Prima Casă, care devine Noua Casă în 2024, este un program prin care românii pot cumpăra o locuință printr-un credit garantat de stat.
Noua Casă 2024 este destinată românilor care doresc să-și cumpere o locuință nouă. Pentru a aplica în program, persoana trebuie să îndeplinească anumite condiții și anume să achiziționeze o singură locuință prin creditul garantat oferit de program, să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință și să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Trebuie cunoscute și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Nu se poate vinde locuința timp de cinci ani de la achiziționare, nu se poate folosi locuința ca sediu de firmă sau nu se poate închiria fără acordul băncii și a Fondului de Garantare, iar executarea silită poate avea loc foarte rapid în cazul întârzierii cu plata ratelor, după doar 60 de zile. Programul Noua Casă oferă finanțare în moneda națională pentru achiziția unei singure locuințe
De ce tot mai mulți români aleg creditul ipotecar
Tot mai mulți români preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.
Pentru a obține un astfel de credit, solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste că este în măsură să construiască imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este în general de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat.
Înainte de acordarea unui credit ipotecar, banca evaluează imobilul care va fi pus drept gaj și stabilește o valoare de piață pentru acesta. Obținerea unui credit ipotecar este adesea condiționată de achitarea unui avans, în cazul unui imobil care urmează să fie construit. Valoarea acestui avans poate varia între 15 și 40% din valoarea creditului solicitat.
Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor.
Ambele forme de împrumut bancar sunt alese de români, însă majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință.