Programul Național de Fertilizare în Vitro s-ar putea sista în anul 2021 din cauza pandemiei de coronavirus! Cuplurile infertile care vor să obțină o sarcină trebuie să se grăbească dacă vor să beneficieze de gratuitate

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 15 iul. 2020

Medicii ieșeni spun că Programul Național de Fertilizare în Vitro finanțat de către Ministerul Sănătății s-ar putea sista în anul 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Aceștia îndeamnă cuplurile infertile care doresc să obțină o sarcină să se adreseze centrelor specializate pentru a beneficia de gratuitatea procedurilor. În numai o lună, 18 ieșence au făcut fertilizare în vitro gratuit

Din cauza nesiguranței financiare de la nivel național, instaurate odată cu venirea pandemiei de coronavirus, medicii ieșeni spun că în 2021 Programul Național de fertilizare în vitro s-ar putea sista. Ieșencele care nu pot avea copii pe cale naturală și se încadrează în criteriile de eligibilitate prevăzute în program pot încă beneficia de gratuitatea procedurilor de fertilizare în vitro. În luna iunie, la OminiClinic din Iași, 18 femei au beneficiat, fără plată, de procedurile medicale specifice.

Cuplurile infertile care aplică pentru Programul Național de Fertilizare în Vitro trebuie să mai plătească 1.000 de euro pentru tratamentul de stimulare ovariană

Din data de 15 mai, după ridicarea restricțiilor, clinicile de fertilizare în vitro și-au reluat activitatea după ce au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus. Zeci de femei s-au înscris la Programul Național de Fertilizare în Vitro (FIV) pentru a beneficia de gratuitate. Din păcate, nu toate s-au încadrat în criteriile de eligibilitate.

„În luna iunie am avut 18 paciente cărora li s-a aprobat dosarul depus la Ministerul Sănătății în vederea accesării Programului Național FIV. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, decontarea făcută de minister este de 2.000 de euro. Acest program reprezintă o șansă uriașă pentru cuplurile infertile. Tot ceea ce trebuie să achite persoanele interesate este prețul tratametului de stimulare ovariană din farmacii cu prețuri cuprinse între 500 și 1.000 de euro”, spune dr. medic specialist obstetrică–ginecologie, supraspecializare în tratarea infertilității și medicină reproductivă la Clinica „Omini” din Iași.

La OminiClinic mai sunt 80 de locuri disponibile pentru cuplurile infertile care vor să beneficieze de gratuitate la procedurile FIV

Dr. Adrian Borș spune că Ministerul Sănătății a decontat Clinicii „Omini” din Iași 100 de proceduri. Dintre acestea, doar 18 persoane au beneficiat, și asta pentru că ceilalți înscriși în Programul Național de Fertilizare în Vitro decontat de Ministerul Sănătății nu se încadrau în criteriile de eligibilitate.

„Posibilii beneficiari ai programului sunt cuplurile infertile, care nu au reușit să obțină o sarcină în mod natural, fără a folosi metode contraceptive timp de un an. Totodată, Programul Național FIV se adresează persoanelor care au primit un diagnostic de afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Partenerii trebuie să fie asigurați ai sistemului public de sănătate, iar procedura trebuie să se realizeze cu ovocite și spermă proprii, nu donate. Vârsta femeiii trebuie să fie cuprinsă între 24 și 40 de ani. Indexul de masă corporală al femeii să fie între 20 și 25. Procedurile finanțate prin program acoperă prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, anestezie locală sau sedare, procesarea spermei, inseminarea ovocitelor pentru fertilizarea spontană și cultivarea embrionilor”, mai spune dr. Adrian Borș.

Dr. Adrian Borș: „Recomandăm tuturor cuplurilor infertile să ni se adreseze pentru că nu știm ce va fi la anul, iar procedurile sunt destul de costisitoare”

Cuplurile infertile, interesate de beneficiile accesării Programului Național de Fertilizare în Vitro, sunt așteptate la OminiClinic pentru un consult de specialitate. La întâlnirea cu medicul, aceștia pot afla dacă se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru program sau nu.

„Cu o programare telefonică, cuplurile infertile se pot adresa clinicii noastre pentru un consult gratuit. Totodată, din cauza pandemiei de coronavirus, dosarul va fi trimis prin poștă. În aproximativ o lună, cuplurile care au aplicat pentru a beneficia de gratuitate pentru serviciile de fertilizare în vitro vor primi răspunsul dacă se încadrează sau nu în program. Recomandăm tuturor cuplurilor infertile să ni se adreseze pentru că nu știm ce va fi la anul, iar procedurile sunt destul de costisitoare. Totodată, în București, pacientele trebuie să plătească suplimentar 1.000 de euro pentru că ministerul decontează doar 2.000, iar procedurile costă 3.000 de euro. La noi costă 2.000 și prețul e acoperit”, adaugă dr. Adrian Borș.