Programul muzeelor din Iași de Ziua Copilului
Astăzi, de Ziua Copilului, programul de vizitare al muzeelor din Iași este unul plin de puncte atractive! Copiii pot vizita Palatul Culturii, Muzeul „Unirii” și toate spațiile Muzeului Național al Literaturii Române. Publicul va putea vizita Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. La acestea se adaugă: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei” – Mitropolitul, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu”, Muzeul „Otilia Cazimir”
Programul muzeelor din Iași de Ziua Copilului, astăzi, este unul plin de atracții. Copiii pot vizita Palatul Culturii, Muzeul „Unirii” și toate spațiile Muzeului Național al Literaturii Române.
Care este Programul muzeelor din Iași, deschise de Ziua Copilului
În contextul ridicării Stării de Urgență impuse de pandemia COVID-19 și al măsurilor de relaxare etapizată specifice instaurării Stării de Alertă, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM Iași) are următoarele muzee deschise de Ziua Copilului. Publicul va putea vizita Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Muzeul „Unirii”, de pe Str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 14, Iași.
Programul de vizitare, de Ziua Copilului, se va desfășura între orele 10:00 și 17:00, ora de intrare a ultimului vizitator fiind 16:30, cu precizarea faptului că se introduce o pauză de o oră pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale. Această pauză va avea loc între orele 12:30 – 13:30, la parterul Palatului Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei și ale Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și, respectiv, între orele 13:30 – 14:30, în cele ale Muzeului de Artă și ale Muzeului Etnografic al Moldovei.
La Muzeul „Unirii”, această pauză se va desfășura între orele 12:30 – 13:30. Celelalte muzee ale Complexul Muzeal Național „Moldova” rămân, astăzi, 1 iunie, de Ziua Copilului, închise, urmând a le redeschide într-o etapă viitoare de creștere a măsurilor de relaxare socială. La Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, publicul poate vizita expozițiile „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, „Socializare și divertisment la 1900”, „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, „140 de ani de relații diplomatice între România și Italia”, „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”. Tot la Palatul Culturii, dar la Muzeul de Artă, vizitatorii vor putea admira expoziția „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași”, realizată în cadrul proiectului SIMAP, expoziția de artă contemporană româno-britanică „Beyond Other Horizons”, precum și instalația realizată de Doru Nuță, intitulată „The «Future» Last Supper”.
Care sunt celelalte expoziții de la muzeele Palatului Culturii, astăzi, 1 iunie
De asemenea, Muzeul Etnografic al Moldovei așteaptă publicul la expozițiile „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”, „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, „Grindare, paretare, scoarțe. Povești țesute”, dar și Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei”, ediția a XXIX-a. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” invită vizitatorii Palatului Culturii la expozițiile „Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și, respectiv, „RetroTehnica”.
Informații actualizate găsiți și pe site-ul nostru www.palatulculturii.ro, dar și pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”, pe canalul de YouTube – Palatul Culturii, pe Instagram palatulculturii_iasi.
Ce se poate vizita și programul, de Ziua Copilului, la Muzeul Național al Literaturii Române
Toate muzeele din Iași, aflate în coordonarea Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași sunt deschise, astăzi, de Ziua Copiilor! Pot fi vizitate: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu”, „Muzeul Otilia Cazimir”. Interval de vizitare va fi între 10:00 și 17:00.
De asemenea, cu prilejul redeschiderii, MNLR a pregătit și expoziția specială pentru publicul vizitator. Muzeul „Mihai Eminescu” – Expoziția: „Scriitori în izolare” (15 mai – 15 iunie 2020). Curatoriată de muzeografii Lăcrămioara Agrigoroaiei, Liviu Apetroaie și Nicoleta Dabija, expoziția propune o integrare „culturală” în contextul social actual, o privire în oglindă a fenomenului izolării, așa cum îl trăim noi astăzi și cum a fost trăit de scriitorii altor vremuri. În cadrul acesteia, vor fi prezentate bunuri culturale aparținând scriitorilor Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, George Topîrceanu, care amintesc de perioade critice din viața lor, de locuri în care au fost reținuți, exilați ori nevoiți să se refugieze.