Programul „Masa caldă” în școli a fost extins! Câte unități de învățământ din Iași vor beneficia
Ministrul Educației a anunțat că a fost adoptată o Ordonanță de urgență ce prevede extinderea programului-pilot „Masă caldă” de la 150 la 300 de școli din țară. În județul Iași, cinci instituții de învățământ vor beneficia de proiect
Ordonanța de urgență care prevede ca elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ să primească gratuit o masă caldă, în anul școlar 2022–2023, pe perioada desfășurării cursurilor, a fost publicată în Monitorul Oficial. Limita unei valori zilnice este de 15 lei/beneficiar, prevede documentul.
Lista școlilor și grădinițelor în care se implementează programul-pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul școlar ce urmează se aprobă prin ordin al ministrului Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență.
Câți elevi din Iași vor avea acces la „masa caldă”
În urmă cu câteva ore, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanța de urgență prin care elevii și copiii de grădiniță din 300 de unități de învățământ primesc gratuit o masă caldă, în anul școlar 2022–2023. Guvernul a aprobat încă de anul trecut proiectul-pilot „Masa caldă” în doar 150 de unități de învățământ din România.
Aprobarea s-a făcut printr-o Ordonanță de urgență, privind continuarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din ciclul preuniversitar de stat. Anul trecut, doar 134 de școli din România au putut să organizeze programul „masa caldă”, deși, inițial, au fost finanțate 150 de unități de învățământ. Iașul se numără printre județele cu cele mai puține instituții de învățământ selectate, dar, cu toate acestea, proiectul a fost pus cu succes în practică.
Până acum, doar 5 instituții de învățământ au fost selectate pentru acest proiect pe care au reușit, ulterior, să-l și implementeze: Școala Profesională Dagâța (Dagâța), Școala Gimnazială Șcheia (Alexandru Ioan Cuza), Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” (Belcești), Școala Gimnazială Mironeasa (Mironeasa) și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” (Iași). Este important de precizat că aceleași instituții au fost selectate și de data aceasta.
„Este vorba despre 3.565 de elevi beneficiari, programul fiind implementat în toate cele 5 unități de învățământ selectate. Pentru că nu au existat condiții pentru asigurarea unei mese calde, în cele mai multe situații, a fost vorba de un pachet alimentar și, prin această Ordonanță, practic, se asigură continuitatea programului. Inspectoratul nu are sarcini de a monitoriza activitatea de derulare a programului, conform acestui document, ci primăriei i s-a atribuit rolul, mai ales pe partea de achiziții”, a declarat Irina Prodan, inspector școlar pentru limbi moderne.
Proiectul dispune de sume importante
Pentru „masa caldă” a elevilor, semestrul trecut, Guvernul a aprobat o finanțare de 46,4 milioane de lei, iar, acum, finanțarea programului-pilot este asigurată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, astfel: în anul 2022, suma de 147.000.000 de lei, iar în anul 2023 suma de 207.900.000 de lei, conform sursei menționate. Sumele prevăzute mai sus pot fi suplimentate din veniturile proprii ale primăriilor sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații: stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea de 15 lei/beneficiar, creșterea, în perioada aplicării programului-pilot, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile-pilot, asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei, asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, în cazul în care cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz.
Directorul Școlii Gimnaziale „Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, unitate ce nu a avut încă acces la program, consideră că proiectul „masa caldă” ar reduce rata abandonului școlar, dacă ar fi selectate mai multe școli din județ.
„De câțiva ani, se pilotează cam cu aceleași unități. Dacă s-ar generaliza, eu cred că ar fi foarte bine. Ar permite școlilor să facă activități atât dimineața, cât și după-amiaza, cu copiii. În plus, cu siguranță, sunt zone în care masa caldă ar aduce copiii la școală, iar rata abandonului școlar ar fi mai mică. Ar fi o măsură foarte bună”, a declarat directorul Petronela Petrea.
Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, elaborează normele metodologice de aplicare a acesteia, până la sfârșitul lunii iulie, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Implementarea programului „masa caldă” s-a făcut în localități cu primari PNL. 54% dintre școlile care au fost incluse în acest program-pilot sunt în localități în care primarii sunt de la PNL, în timp ce 31% sunt școli din localități conduse de primari ai Partidului Social Democrat. Cei de la UDMR și PMP au fiecare câte 6 școli în localități conduse de primarii lor. USR-PLUS are doar 2 școli în două localități în care edilii reprezintă acest partid.