Programul de guvernare AUR prevede asigurarea securității energetice și reindustralizarea României

de: BZI.ro
08:05, 22 mai 2023

Punctul patru din programul de guvernare AUR abordează problema securității energetice și reindustralizarea României. Conform datelor existente, se dorește finalizarea mai multor proiecte energetice printre care centralele de gaze de la Iernut și Brăila.

În precentul punct din programul de guvernare s-a vorbit despre înființarea Fondului Suveran de Investiții, un fond pe modelul Norvegiei. O parte din banii din acest fond vor fi redirecționați către pensiile românilor, pe când o altă parte vor merge la investiții naționale și internaționale.

Programul de guvernare AUR și asigurarea securității energetice și reindustralizarea României

Conform informațiilor obținute din programul de guvernare AUR, se dorește continuarea folosirii combustibililor fosili și a hidrocarburilor pentru a fi asigurată securitatea energetică a României. Pe lângă acest aspect, în program se mai arată, ca prioritate, și finalizarea proiectelor de modernizare a sistemului energetic național de transport al energiei și creșterea capacității de preluare a puterii generate de sursele regenerabile:

România trebuie să-și asigure suveranitatea energetică. Prin urmare, se va continua folosirea combustibililor fosili și hidrocarburilor (cărbune, gaz, petrol), energiei hidro, nucleare, eoliene și solare. Prioritatea strategică va fi extragerea gazelor naturale și a țițeiului din zăcămintele existente.

Finalizăm proiectele de modernizare a sistemului energetic național de transport al energiei electrice (Transelectrica), pentru a crește capacitatea de preluare a puterii generate de sursele regenerabile (biomasă, fotovoltaice, eoliene, hidro și pe bază de hidrogen). Construim hidrocentrala de pompaj Tarnița (1000 MWh), finalizăm lucrările la toate hidrocentralele în curs de construire și sublăm capacitatea de înmagazinare în depozitele subterane.

Finalizăm lucrările la centralele pe gaze de la Iernut și Brăila în primii patru ani de guvernare și contruim capacități pe gaze în ciclu combinat la Ișalnița, Turceni și Mintia în următorii trei ani, pentru a asigura o producție excedentară de energie electrică cu o putere netă disponibilă de cel puțin 10.000 de MW. De asemenea, finalizăm investiția la cele două noi reactoare de la Cernavodă în următorii 4-6 ani și păstrăm funcționale capacitățile de producție pe cărbune de la Rovinari și Turceni.

Industriile vor beneficia de facilități fiscale, iar exportul resurselor naturale va fi strict interzis pentru o perioadă de timp:

Industriile petrochimică, siderurgică, producătoare de materiale de construcții, mijloace de transport, utilaje agricole și industriale vor beneficia de facilități fiscale, în timp ce exportul unor resurse va fi interzis temporar, iar prelucrarea materiilor prime va fi obligatorie.

Relansarea industriei naționale de apărare

O altă temă abordată la numărul patru din programul de guvernare este relansarea industriei de tehnică militară care se dorește a fi o forță în această țară. Pe lângă această industrie, va fi relansată și industria producătoare de medicamente din țară:

Condiționăm achizițiile de echipamente și tehnică militară de mecanisme off-set viabile, -pentru a relansa industria națională de apărare.  Principalul scop al acestor măsuri și acțiuni, împreună cu stimularea industriei farmaceutice naționale, promovarea tehnologiilor industriale de înaltă performanță și a produselor cu valoare adăugată ridicată este crearea de locuri de muncă bine remunerate.

Ministerul Economiei va gestiona deșeurile organize și anorganice ca pe orice altă resursă a României într-un model de economie circulară pentru reducerea la minim a deșeurilor.  Separăm distribuția de utilități (eliminăm monopolul) de furnizare, inclusiv prin interzicerea deținerii de către acelați acționar majoritar, dacă nu este statul. Multe abuzuri ale firmelor străine care dețin distribuția ar fi astfel înlăturate. se arată în programul de guvernare AUR.