Programul Bazna și Mangalița nu a avut succes la Iași. Fermierii nu au fost interesați de cei 1.200 de lei/an, oferiți de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

de: Raluca Costin
02:00, 14 dec. 2020

Crescătorii de porci din Iași s-au înscris în număr mic în programul Bazna și Mangalița, fiind depuse doar 9 cereri, la Direcția Agricolă. Fermierii crescători de suine autohtone din cele două rase au avut termen până la data de 10 decembrie 2020 să depună cererile însă în cele aproape două luni de derulare a înscrierilor interesul a fost scăzut din partea potențialilor beneficiari

Pogramul Bazna și Mangalița a fost reluat în 2020 după ce în anul 2019 a fost suspendat în condițiile creșterii numărului de focare de pestă porcină. Schema de ajutor de minimis se aplică producătorilor agricoli PFA, II și IF sau producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/ cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap. În anul 2018, când programul a fost derulat pentru prima dată, s-au înscris peste 200 de ieșeni care voiau să obțină ajutorul în valoare de 500 de lei pentru fiecare purcel crescut.

Pentru a obține subvenția de 1.200 de lei pe cap de animal, fermierii trebuiau să depună mai multe documente

Printre documentele obligatorii necesare obținerii subvenției de la stat sunt certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/ actul în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz, al solicitantului sau împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal. De asemenea, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița trebuie să aibă document din care rezultă că exploatația figurează înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), dar și documentul de înregistrare sanitar-veterinară/autorizația sanitar-veterinară. În anul 2019, programul a fost anulat din cauza înmulțirii focarelor de pestă porcină africană.

Pesta porcină africană a fost unul din motivele cererii scăzute din partea potențialilor beneficiari din Iași

Banii ar putea intra în conturile beneficiarilor din programul Bazna și Mangalița chiar în primul trimestru din anul 2020. Potrivit specialiștilor, unul din motivele interesului scăzut pentru obținerea ajutoarelor de la stat este numărul crescut de focare de pestă porcină din Iași, dar și din restul țării. Iașul este unul din județele unde numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut în ultima perioadă.

Medicii veterinari din Iași i-au măsuri pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane

În prezent sunt active aproximativ 30 de focare de pestă porcină, iar medicii veterinari din Iași i-au măsuri pentru stoparea răspândirii virusului. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.