Program special la Teatrul Național Iași și Operă. Joi celebrăm Ziua Mondială a Artei

de: Echipa Bzi.ro
11:44, 13 apr. 2021

Programul Teatrului Național din Iași ne încântă cu o premieră in luna aprilie. Pe 15 aprilie sărbătorim ziua Mondială a Artei iar astăzi, 13 aprilie, se împlinesc 151 de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă, din New York. Cu această ocazie, vă sugerăm câteva activități pe care le puteți îmbrățișa în cazul în care sunteți pasionați de artă. Teatrul Național din Iași și Opera Națională Română onorează săptămâna artei și au inclus în programul lor câteva activități de care ne putem bucura.

Programul spectacolelor din Iași, la Operă și Teatru

Spectacolul „Totul se transformă”, în regia lui Vlad Zamfirescu, a avut premiera pe 12 aprilie. Acesta s-a desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național din București. Spectacolul va putea fi vizionat și la Iași, abia pe data de 26 aprilie. Pe scenă vor juca actori celebri precum: Maia Morgenstein, Carmen Tănase, Vlad Zamfirescu sau Mircea Rusu. Elementul supriză al acestei piese constă în colaborarea dintre regizorul și actorul Vlad Zamfirescu și dramaturgul Alexandru Popa. Cei doi au mai colaborat împreună pentru ecranizarea de succes din urmă cu trei ani, „Secretul fericirii”. Spectacolul va putea fi urmărit de la ora 17.00 sau de la ora 20.00 iar biletele pot fi achiziționate și online.

În cursul lunii următoare, la Iași sunt așteptați Florin Piersic împreună cu Medeea Marinescu. Spectacolul este programat pe data de 10 mai, de la ora 20.00. Cei doi vor fi protagoniștii piesei „Străini în noapte”, în regia regretatului Radu Beligan. La cererea publicului, organizatorii au mai programat un spectacol și în ziua următoare, pe 11 mai, tot de la ora 20.00. Biletele pot fi, și pentru acest spectacol, achiziționate online.

Opera promite, în cursul zilei de joi, 15 aprilie, o selecție de arii și duete, precum și melodii din celebrul musical „The sound of music”. Acestea vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial al acestora. Protagoniștii spectacolului vor fi soliștii și Orchesta Operei, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași.

Teatrul din Iași apreciat de către cei de la BBC

Teatrul Național din Iași a fost deschis pentru prima oară în anul 1840. Este cel mai vechi teatru național și unul dintre cele mai prestigioase instituții culturale teatrale din România. Acesta a fost inclus pe lista monumentelor istorice. În 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, acesta a fost inclus de către cei de la BBC într-un top intitulat „Șapte teatre care îți taie respirația”. Instituția a fost înființată sub conducerea lui Costache Negruzzi, Mihail Kogălniceanu și Vasile Alecsandri. Astfel, unitatea a și primit numele de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Opera noastră de ieri și de azi

Opera Națională a fost înființată la data de 1 ianuarie 1956. Și-a desfășurat pentru început activitatea sub numele de „Opera de Stat din Iași”. Abia în 2003, la data de 8 iulie, aceasta a primit statutul de instituție publică și a devenit ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de „Opera Națională din Iași”. După scandalul creat în incinta Operei de anul acesta, care funcționa sub îndrumarea fostului manager Beatrice Rancea, Ministrul Culturii a l-a numit manager interimar pe Florin Daniel Șandru, fost secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei prim-ministrului Guvernului în perioada 2016-2017.