Profesorii nu vor avea acces la vaccinarea anti-Covid-19 din 28 ianuarie. Ministrul Sorin Cîmpeanu: „Riscul nu poate fi eliminat total”

de: BZI.ro
17:17, 26 ian. 2021

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut mai multe precizări cu privire la deschiderea şcolilor, în condiţiile în care col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că în România, din 28 ianuarie, timp de 10 zile, persoanele din domeniile esenţiale nu vor mai fi vaccinate şi vor reprogramate la o dată ulterioară.

Din categoriile esenţiale fac parte, evident, şi cei din învăţâmânt, astfel că se pune întrebarea dacă şcolile vor mai fi redeschise pe 8 februarie, în condiţiile în care cadrele didactice nu se pot vaccina.

„Încă din 14 ianuarie a fost anunţat public că vaccinarea este un element important, dar care nu condiţionează redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de redeschidere a şcolilor după cele trei scenarii. Vaccinarea nu condiţionează. Anunţul de azi nu schimbă cu nimic decizia care va fi anunţată pe 2 februarie Atunci va fi analizată evoluţia ratei de infectare şi pericolul determinat de răspândirea noii tulpini.

Sorin Cîmpeanu: „Riscul nu poate fi eliminat total”

Noi considerăm că riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat. S-au vaccinat până acum aproape 8000 de cadre din sistemul de învăţământ, 80.000 sunt programate pentru vaccinare. Disponibilitatea de vaccinare creşte de la o zi la alta. Factorul limitativ este disponibilitatea dozelor de vaccin. Acesta există în toată lumea”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Întrebat ce părere are despre declaraţia lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care a afirmat că nu crede că rata infectării din Capitală a scăzut sub 3 la mie, deşi asta reiese din cifrele oficiale, Sorin Cîmpeanu a spus că „refuz să cred aşa ceva, că un ministru se îndoieşte de propriile raportări din propriul minister”.

Valeriu Gheorghiță: „Se decalează cu 10 zile cei programaţi care deservesc zone esenţiale“

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, la prezentarea bilanțului campaniei de imunizare, că etapa I a fost un succes.

„Până în acest moment, au fost administrate 484.631 de doze la un număr de aproximativ 459.567 de persoane, din care 434.503 persoane vaccinate cu prima doza și circa 25.064 persoane vaccinate cu doza a doua. Numărul total de reacții adverse a fost de 1.213 reacții comune și minore, fără reacții majore înregistrate. Vaccinarea persoanelor din prima etapa, azi sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă și mai sunt programate 20.790 de persoane în platforma de programare pentru prima doză. Din acest punct de vedere considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins, ne situăm la peste 90% procent de acoperire vaccinală”, a spus Valeriu Gheorghiță.