Profesorii Nița și Mircea Nedea, dar și criticul literar Ioan Holban, cetățeni de onoare ai județului Iași: „Eram săraci lipiți pământului” – FOTO
Profesorii Nița și Mircea Nedea, dar și criticul literar Ioan Holban, fostul director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, vor deveni cetățeni de onoare ai județului Iași.
Trei personalități ieșene vor deveni cetățeni de onoare
Miercuri, 24 aprilie 2024, a fost aprobată, în plenul Consiliului Județean (CJ) Iași, acordarea titlului de cetățean de onoare al județului către trei personalități ieșene: profesorii Nița și Mircea Nedea și criticul literar Ioan Holban, fost director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.
„Consiliul Județean Iași este o instituție dinamică, deschisă față de cetățeni. Avem multe exemple de ieșeni care ne inspiră, care se implică cu sufletul în activitatea pe care o desfășoară și fac mult bine în comunitate. Cred că este de datoria noastră să ne exprimăm aprecierea și recunoștința, să îi promovăm așa cum sunt, modele de urmat. Mă bucur că pe lista cetățenilor de onoare ai județului Iași se numără, de astăzi, și soții Nița și Mircea Nedea, care au îndrumat zeci de elevi spre excelență, dar și Ioan Holban, care și-a dedicat viața și cariera pentru îmbogățirea culturii locale. Sper ca prin distincția acordată astăzi să le întoarcem puțin din binele pe care l-au făcut ei pentru Iași. Îi felicit cu recunoștință”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
Ioan Holban a fost, în perioada 1996-2006, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, iar din 2006 până în 2024 a fost directorul Teatrului „Luceafărul”. Amintim faptul că recent a fost aprobată de CJ Iași cererea de retragere la pensie a lui Ioan Holban, iar în prezent se află în perioada de preaviz.
„Sunt foarte onorat pentru acordarea acestui titlu, mai ales că am și frecventat o mulțime de comune din județ pe vremea când făceam întâlniri cu cititorii, prin anii 80-90, apoi cu Teatrul «Luceafărul», când am făcut turnee prin diverse locuri. Mă simt solidar cu județul, așa că nu mi se pare nimic fals sau exagerat”, declară Ioan Holban.
Cel mai frumos cuplu de profesori meditează gratuit sute de tineri nevoiaşi
Soții Nița și Mircea Nedea sunt profesori de biologie, iar în urmă cu mai bine de 10 ani au hotărât să ofere meditații gratuite elevilor fără posibilități materiale, lucru la care nu au renunțat nici în ziua de azi.
Cei doi profesori sunt iniţiatorii proiectului „Studii aprofundate pentru elevi defavorizați”, care din anul 2011 și până în prezent a reuşit să genereze 100 de absolvenţi de studii superioare medicale, dintre care 90 de medici, 2 kinetoterapeuţi şi 8 asistenţi medicali. În total, s-au înscris 307 elevi, 144 dintre ei au absolvit cursurile proiectului, iar 134 au fost admişi cu succes la facultate.
Ambii au predat mai bine de 30 de ani la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, iar în urmă cu trei ani s-au pensionat. Cu toate acestea, proiectul care vine în ajutorul multor copii continuă.
„Mă simt onorat pentru acest titlu și este o surpriză foarte plăcută, asta înseamnă că munca mea și a soției este luată în considerare. De trei ani, suntem pensionari, dar proiectul nostru merge în continuare. Noi provenim din familii foarte sărace, ne doream foarte mult să devenim medici, însă nu am putut pentru că aveam nevoie de pregătire, eram săraci lipiți pământului și nu am putut face.
Cu timpul, ne-am gândit că sunt copilași săraci care au nevoie de pregătire și la fel, nu au bani, provenind din familii defavorizate, și am realizat proiectul «Studii aprofundate pentru elevi defavorizați». În anul 1999, am gândit proiectul, în 2001 am avut o încercat, dar abia în anul 2011 ne-am apucat. Eu îmi doream tare de tot să devin medic, dar nu s-a putut, însă nu îmi pare rău pentru că de pe mâna mea au ieșit în jur de 1.600 de medici”, declară Mircea Nedea în legătură cu acordarea titlului de cetățean de onoare.