Profesorii din Iași au ieșit în stradă pentru salarii mai mari! Paradoxal, nimeni nu mai vorbește de performanțe, bani din meditații și exigență – FOTO

de: Andreea Timofte
02:00, 25 mai 2023

Profesorii cer salarii mai mari şi au solicitat guvernanților „negocieri reale” pentru detensionarea situaţiei din sistem, însă nimeni nu spune despre performanțe, sumele colosale reieșite din meditații sau exigența la cursuri. Un cadru didactic ieșean a vorbit reporterilor BZI despre rentabilitatea acestor majorări, în cazul în care ele ar fi aprobate de către Guvern. Mai mult, ce se întâmplă acum în educație poate fi comparat și cu sistemul de sănătate, unde salariile au tot fost majorate de-a lungul timpului, dar nu s-a schimbat nimic, iar șpaga a rămas vindecătoare

În haosul din învățământ, nimeni nu ia în calcul și ce oferă concret cei care cer mai mulți bani. Un angajat al sistemului educațional, a cărui identitate o vom proteja,  și-a exprimat punctul de vedere vizavi de blocajul din învățământul românesc. „România Educată” a lui Iohannis ar avea această clasă socială care nu își desfășoară activitatea după criterii de performanță, ci după obediență politică. Astfel, dacă guvernanții ar mări salariile profesorilor, lucrul acesta ar trebui să fie vizibil în societate. Similar cu sistemul de sănătate, profesorul consideră că nici în acest caz nu se va schimba nimic.

„Cu ce ne alegem dacă se măresc salariile profesorilor? O societate mai bună, schimbarea mentalității, profesioniști mai mulți? Analfabetismul funcțional este în creștere, dar profesorii cer măriri salariale. Păi hai să facem măririle pe competență. Din școală să îmi iasă elevul pregătit, să poată fi angajat, să nu mai aibă nevoie de meditații, să văd că rata analfabetismului scade și apoi putem vorbi de mărirea salariului. Câte salarii se mai scot din meditații? Duble? Triple? Să fie pe merit! Dacă au fost majorări în Sănătate, s-a schimbat ceva? Șpaga e fruntașă, actul medical nu a crescut, nu s-a schimbat nimic, așa va fi și aici”, a declarat profesorul.

Menționăm că mii de persoane, profesori și membri USLIP Iași, au participat ieri la mitingul privind greva generală, organizat în faţa Prefecturii Iaşi. Manifestanții s-au adunat începând cu ora 11:00, iar protestul a durat până la ora 13:00. Străzile au fost închise.

Rezultate concrete în ceea ce îi privește pe profesorii care vor salarii mai mari

În judeţul Iaşi sunt în grevă aproximativ 8.000 de profesori, ceea ce reprezintă peste 90 la sută

În judeţul Iaşi sunt în grevă aproximativ 8.000 de profesori, ceea ce reprezintă peste 90 la sută. Dacă majoritatea angajaților optează pentru mărire salarială, există și persoane care văd lucrurile diferit.

„Una este să predai la o școală de top, unde la Examenul de Bacalaureat îl aduci pe elev de la nota nouă la nota zece, și alta e să aduci un elev de la nota trei la nota șase, să ia examenul. Ar trebui oferite salarii în funcție de rezultate. Dar ce rezultate, când la conducere sunt plagiatori, ca Ciucă, Bode, Iohannis… Se promovează și mai tare incultura, starea de vegetație. Când vine vorba de un îngrijitor, învățător, poate e altceva. Dar așa? Sunt profesori care vin degeaba la ore.

Pentru asta să primească mai mulți bani? Ce oferă profesorii care cer bani mai mulți? Ok, ceri, ți se dă, dar vreau să văd rezultate. În cât timp le văd? Măcar să nu mai plătească părinții meditații, asta cu societatea, că în timp… Este o vrăjeală. În sistemul de sănătate, dacă fac protest, ce se întâmplă? Sau nu au mai fost proteste? Îi lasă pe oameni să moară că nu primesc mai mult? Sau salvează mai multe vieți cu gândul la bani?

Șpaga și lenea sunt eterne. Și cu sindicaliștii ăștia, de ce credeți că ăia 10 la sută nu s-au alăturat grevei? Oamenii sunt sătuli de ei, fură, totul e politic. Hadăr și restul nu s-au dus în vacanță din banii de la sindicat? Ei ce fac la sindicat? Și nu oriunde, prin țări exotice. De ce nu mai pleacă de la sindicat? Fac o profesie din asta? Să lase locul la unul tânăr, dragă”, a menționat profesorul.

Angajații din mediul privat, deranjați de dorințele profesorilor

Greva generală, respectiv majorarea salariilor, a fost criticată și de către cei care lucrează în mediul privat.

„Deca ce face? E ca o plantă care se dă după cum bate vântul, o mascotă. Dragi profesori, nu uitați că salariile voastre vi le plătim noi din banii privați. Deci? Vor profesorii negocieri? Sau doar ăstora din sectorul bugetar le este greu? Noi, de la privat, ducem o viață de huzur și trebuie sa îi ținem în cârcă pe toți. Hal de  societate, hal de sistem…

Rușine parlamentarilor care au votat pentru măriri salariale în favoarea noii clase sociale, burghezia bugetară! Dormiți liniștiți, veghează Ciucă la bunul mers al lucrurilor în țară și-i raportează lui Iohannis, poporul încă tace! Copiii ce vină au? Păi cum să-mi înghețe anul, să ia un an din viața copilului meu”, a scris o ieșeancă pe pagina de Facebook.

Revendicările salariaților din învățământ

Angajații din mediul privat, deranjați de dorințele profesorilor

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, măcar 4.000 de lei net pentru un cadru didactic la început de carieră și 7.000 de lei net pentru cei la final de carieră. Apoi, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

În plus, se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.