Profesor universitar din Iași, gest impresionant făcut în prima zi de școală! Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică din cadrul USAMV a făcut o donație în bani, prin testament, pentru studenții instituției

de: Valentin Hutanu
02:00, 15 sept. 2020

Gest emoționant, în prima zi de școală, făcut prin testament de un mare profesor universitar din Iași pentru studenți! Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” a decis ca, după moartea sa, în fiecare an să fie acordată o bursă de 1.000 euro din moștenirea lăsată instituției. Asta pe considerente sociale, pentru a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri

Prin testament, un mare profesor universitar din Iași a făcut un gest impresionant pentru studenți! Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” a decis ca, după moartea sa, în fiecare an să fie acordată o bursă de 1.000 euro din moștenirea lăsată instituției. Asta pe considerente sociale, pentru a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri. Universitarul Vasilică, o adevărată și mare personalitate a învățământului agronomic ieșean și românesc, a murit în 2018, la venerabila vârstă de 92 ani.

Gest emoționant, în prima zi de școală, făcut prin testament de un mare profesor universitar din Iași. Rectorul de la Agronomie, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu a anunțat că prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică a făcut o donație impresionantă pentru studenții instituției

Rectorul de la Universitatea de Agronomie din Iași, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu a anunțat că (ieri, 14 septembrie, la deschiderea noului an academic la USAMV Iași) prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică a făcut o donație impresionantă pentru studenții instituției. Este vorba de Premiile „Profesor Constantin Vasilică”. Toți cei care sunt mai vechi în Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară l-au cunoscut pe domnul profesor Constantin Vasilică, o adevărată și mare personalitate a învățământului agronomic ieșean și românesc.

Dumnealui a lăsat, prin testament, ca în fiecare an să se acorde un premiu de 1.000 euro din suma de bani pe care a donat-o Universității, pe considerente sociale, pentru a ajuta studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate bune sau foarte bune. Dumnealui a provenit dintr-o astfel de familie și dorința lui a fost ca, după ce trece la cele veșnice, banii să fie acordați unor astfel de studenți”, a anunțat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul de la USAMV Iași. Așadar, în acest an, premiul a fost acordat studenților Diana Asaftei și lui Marcel Vasilică Pârvu.

Profesorul Constantin Vasilică, o copilărie și o tinerețe chinuite și zbuciumate

Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică s-a născut la 5 februarie 1926, în comuna Tudora, județul Botoșani. A fost primul fiu din cei 11 copii ai Soficăi (născută Pârvu) și ai lui Dumitru Vasilică, ambii descendenți din familii de țărani răzeși. A avut o copilărie și o tinerețe extrem de chinuite și de zbuciumate.

„Când provii dintr-o familie cu 11 copii, iar eu fiind cel mai mare, nu poți să ai o copilărie fericită… Așa că nici eu nu am avut o copilărie plină de desfătări și de jucării… De când m-am zburătăcit a trebuit să o ajut pe mama la toate treburile casei și să am grijă de frații mei. Cea mai veche amintire din copilărie o am dintr-o zi în care mă jucam în glod, cu picioarele, după o ploaie! Probabil că atunci mi-a intrat în sânge acest pământ… Mai mult, am trăit din greu și din plin atât Al II-lea Război Mondial, cât și seceta și foametea ce a urmat după anul 1945”, mărturisea profesorul Vasilică, într-un interviu acordat reporterilor Cotidianului BZI în 2016.

Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică: „Am întâlnit și soldați ruși care mi-au pus Kalașnikovul la cap…”

Experiența din Cel de-Al II-lea Război Mondial a fost plină de momente teribile pentru prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică.

„Vreau să vă spun că, până în anul 1944, aprilie, am fost elev la Laurian în Botoșani, dar nu am apucat să dau toate examenele și am plecat în refugiu, tocmai în județul Argeș, anume în localitatea Stolnici! După zile întregi, când am auzit declarația Regelui de la 23 august 1944, fiind acolo, am plâns și am spus că trebuie să mă întorc acasă, la mama… Am plecat spre casă, singur, și pe 10 septembrie am ajuns taman într-o noapte… Vreau să vă spun că pe drum am întâlnit și soldați ruși care mi-au pus Kalașnikovul la cap și mi-au pus juma’ de kilă de spirt în față, de 99 grade, obligandu-mă să-l beau că altfel…”, mai rememora profesorul emerit Vasilică.

Mai departe, acesta descrie ce au însemnat anii de facultate. Totul în perioada cruntă a Regimului comunist și implicațiile dure pe care le-a avut acesta în viața sa și a românilor.

„Eu, la liceul Laurian am avut dascăli excepționali, așa cum nu vor mai fi niciodată. Inițial, mama mea a vrut să mă facă învățător, însă nu am putut intra aici, deoarece am picat la muzică… După asta, eu am vrut inițial să merg la Construcții, însă într-o noapte am decis să intru la Agronomie… A fost o altă perioadă extrem de grea (a studiat între 1946 și 1951), iar orașul arată foarte urât și jalnic după război”, a mai reliefat cadrul didactic.

Profesorul Constantin Vasilică a făcut parte dintr-o generație de aur a învățământului agronomic ieșean

Profesorul Constantin Vasilică a făcut parte dintr-o generație de aur a învățământului agronomic ieșean, care a dat 10 cadre universitare, doi rectori, 6 decani și 5 membri ai Academiei de Științe Agricole și Silvice.

„Îmi aduc aminte de toți colegii mei. Noi am fost o primă generație care am avut și fete în an! Aici mi-am cunoscut și soția. Însă a durat cam un an și jumătate să o pot cuceri, deoarece avea un fel de a fi greu de definit. Era fiica unui învățător din Rădășeni și avea o privire prietenoasă, dar distantă. M-am căsătorit cu ea în vacanța din anul al III-lea.

Numele ei este Margareta Savin și a fost și va fi mereu mai mult decât îngerul meu păzitor, alături de care am mers braț la braț peste 23 de mii de zile, în care nu ne-am certat niciodată. Oricum, un coleg de-al meu, cu care nu am mai vorbit niciodată în viața mea, a încercat să mă despartă de soția mea și să mă trimita în fosta Uniune Sovietică, la Moscova. A fost ceva foarte urât!”, își mai amintea, în 2016, marele dascăl.

„Trebuie să dispară clanurile din universități!”, considera emeritul profesor Constantin Vasilică

Acesta a predat, timp de aproape jumătate de secol, la Universitatea de Agronomie din Iași! Mereu și-a respectat meseria și a avut un comportament exemplar față de studenții și colegii săi. Nu a făcut compromisuri și a respectat cu sfințenie principiile și valorile academice și morale. Totuși, a fost complet dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat în sistemul educațional românesc de după 1989.

„Toată cariera mi-am făcut-o la disciplina pe care am ales-o, «Fitotehnie», aceasta fiind una capitală pentru zona agronomică! Mereu mi-am respectat studenții și colegii. Acum, unii zic că am fost un model, însă eu zic că am fost un om care mi-am făcut cu corectitudine sarcina și nu am vrut să încalc nicio cutumă… Nu am folosit niciodată formula TU cu studenții mei, deoarece i-am considerat colegii mei mai tineri. M-am străduit să nu am abateri. La 90 de ani, privesc cu optimism viitorul țării mele, doarece sunt obligat, asta pentru că m-am născut aici…

Sunt convins că acest popor, care a supraviețuit intereselor celor mai mari imperii, va găsi soluții să treacă și peste ceea ce se întâmplă acum. Totuși, dacă societatea românească nu-și reorganizează din temelii și din timp întregul sistem educațional, așezându-l pe principii morale sănătoase, lucrurile se vor schimba foarte greu. Din păcate, după 1989, educația s-a deteriorat și mai tare, din cauza unor interese de grup, că nu le pot numi altfel. Am schimbat total sistemul de selectare a cadrelor didactice, acum fiind introduse aceste adevărate clanuri de familie, urmând ca anumite discipline și facultăți să fie conclavuri ale unor familii”, conchidea premonitor, acum 4 ani, prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică.

Profesorul Constantin Vasilică a parcurs toate treptele învățământului universitar, de la preparator până la profesor titular, în cadrul Facultății de Agronomie din Iași

Profesorul Constantin Vasilică a parcurs toate treptele învățământului universitar, de la preparator până la profesor titular, în cadrul Facultății de Agronomie din Iași. La 1 octombrie 1996 a ieșit la pensie, continuându-și însă activitatea în Universitate ca profesor consultant și conducător de doctorat. Profesorul Vasilică a realizat peste 132 de lucrări științifice. A fost membru de Onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, vicepreședinte al Filialei Moldova a Academiei de Științe Agricole și Silvice, membru al Grupului Internațional de Cercetare a Fertilității Solului din cadrul Societății Internaționale de Știința Solului. Membru corespondent al Societății Științifice de Fitotehnie din Germania, membru fondator și vicepreședinte, 1990-1996, în Consiliul Societății Inginerilor Agronomi din România SIAR, membru fondator și vicepreședinte al Societății Științifice „Haralamb Vasiliu” din Iași, membru al Grupului Internațional „Norleg” de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe din Norwich – Anglia.