Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi, despre revocarea din funcţie a lui Renate Weber, Avocatul Poporului

de: Elena Nicoleta BUJOR
09:31, 01 iul. 2021

Fostul ministru al Justiției și fost judecător al Curţii Constituţionale a României, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a transmis astăzi, 1 iulie 2021, un mesaj liderilor coaliției de guvernare și arată faptul că nu există o schimbare de jurisprudență a CCR, în ceea ce privește speța revocării din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber.

”De ce nu ne aflăm în situația unei schimbări de jurisprudență a CCR, referitoare la revocarea Avocatului Poporului ?

2012

Sesizarea CCR, referitoare la revocarea lui Gheorghe Iancu, a fost depusă direct la instanța constituțională, contrar prevederilor art. 27 din Legea nr. 47/1997, potrivit cărora „sesizarea de neconstituționalitate se trimite Curții Constituționale de către secretarul general al Camerei din care aceștia fac parte”.

Prin decizia 732/2012, excepția a fost respinsă ca inadmisibilă, pe fondul cauzei, deoarece „Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea desfășurată de Avocatul Poporului, în calitatea sa de conducător al instituției, s-a realizat în limitele stabilite de Constituție și lege sau, dimpotrivă, cu încălcarea acestora”.

2021

Sesizarea, referitoare la revocarea Renatei Weber, nu s-a referit la aprecierea activității acesteia, s-a referit la neconstituționalitatea procedurii de revocare a Avocatului Poporului. Admițând excepția de neconstituționalitate, CCR a statuat că prevederile legale criticate încalcă art. 1 alin.3) și 5) din Constituție, prin lipsa de claritate, previzibilitate și predictibilitate, precum și prevederile art. 21, referitoare la accesul la justiție .

PS: Același îndemn la responsabilitate în afirmațiile publice pe care le formulăm!”, scrie Tudorel Toader.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader face un apel la responsabilitate

Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a declarat că mesajul transmis de el nu este o critică la adresa nimănui ci este doar un apel la responsabilitate în ceea ce priveşte declaraţiile publice.

„Neștiință de carte, încercare de manipulare, sau câte ceva din fiecare (2) ?
Citez din declarația unui pretins constituționalist:

„Dar dacă se iau în amănunt lucrurile care i se impută, probabil că ei, în Parlament, au considerat că din aceste motive ea ( s.n. Renate Weber) trebuie să plece de acolo….Cel care face poate și să desfacă.”
CCR, decizia din 29 iunie 2021, cu unanimitate de voturi – Revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională.

Reamintim și faptul că judecătorii CCR nu pot fi revocați de către cei care i-au desemnat în funcție.
PS: Acest mesaj, și cele care vor urma, nu constituie o critică la adresa cuiva, constituie un apel la responsabilitate în declarațiile publice.
PS la PS: o anumită doamnă care își dă cu părere în toate, nu merită atenția noastră!”, a publicat în urmă cu doar câteva zile rectorul UAIC Iaşi, Tudorel Toader.

Renate Weber a fost repusă în funcția de Avocat al Poporului de CCR

Curtea Constituțională a României a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Astfel, Renate Weber este repusă în funcția de Avocat al Poporului, potrivit CCR.

„Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparțiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispozițiile constituționale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului”, arată CCR.