Prof. univ. dr. Tudorel Toader, în cadrul producției „Dezbaterea Zilei” – BZI LIVE a abordat problema internaționalizării UAIC din Iași în contextul Războiului din Ucraina

de: Simona Ciobanu
18:20, 03 ian. 2023

Ediția „Dezbaterea Zilei” din programul BZI LIVE de marți, 3 ianuarie a avut ca invitat pe prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași. Cel ce conduce cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României, UAIC a detaliat în cadrul emisiunii cele mai importante şi proaspete informaţii ce ţin de prestigioasa instituţie educațională, cât și programele acesteia de integrare a studenților proveniți din Ucraina și Republica Moldova.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, în cadrul emisiunii „Dezbaterea Zilei”

În cadrul emisiunii de marți, 3 ianuarie, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a discutat la „Dezbaterea Zilei” din programul BZI LIVE despre programele desfășurate în cadrul Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași menite a integra în sistemul educațional românesc studenți proveniți din Ucraina și Republica Moldova.

„În Ucraina avem bazine de români ce vor să studieze la o universitate europeană şi la Cernăuţi sunt la fel. La Cernăuţi Ismail, la Odesa… La Ismail o să începem de exemplu cu arheologia, la Cernăuţi, cu kinetoterapia…

Să nu uităm că legiuitorul din Ucraina a restricţionat accesul la învăţământul în limba română chiar dacă noi ne-am arătat solidari cu suferinţa lor. Da, suntem într-un stadiu destul de avansat cu pregătirile la Ismail şi Cernăuţi, iar dacă nu vom putea în limba română vom face în limba engleză.

Ne consolidăm mai vizibil şi mai consistent în Republica Moldova. Şi aici putem reaminti că Facultatea de Teologie ortodoxă a funcţionat la Chişinău, iar în anii ’40 şi-a încetat activitatea. Dar acum, printr-o colaborare cu Mitropolia Ortodoxă, reînfiinţăm Teologia la Chişinău, acum, acolo ne-am dus oarecum pe un anumit uşor sensibil pentru că există de câţiva ani de zile înfiinţarea unei Teologiei ortodoxe de către ei, la moldoveni. Dar am vorbit cu rectorul de acolo şi am mediat o întrevedere la Chişinău şi am ajuns la înţelegerea că vom înfiinţa noi Teologia ortodoxă ca extensiune a Facultăţii de la Iaşi şi îi vom coopta şi pe dânşii în calitate de profesori asociaţi. Eu am convingerea că la 1 octombrie vom merge la deschiderea anului universitar de la Chişinău.

Vedeţi, nu e vorba că acolo nu există teologie din asta didactică. Religia este ca şi în România, facultativă. Dar o predau preoții ce nu au specializarea aceasta didactică şi mergem noi care avem această componentă didactică, şi trebuie să fim recunoscători că preoţii sunt cei mai importanţi mesageri ai spiritului european pentru că ei merg din casă în casă şi împrăștie aceste valori româneşti, europene.

Tinerii trebuie să fie liniştiţi că vor primi această bursă europeană”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader: „Biblioteca este o clădire monumentală şi inestimabilă”

Printre altele, rectorul UAIC a vorbit și despre cum se află la conducerea singurei universități ce deține o bibliotecă unică la nivel național. În acest sens, precizăm că Tudorel Toader s-a aflat în luna decembrie 2022 la Biblioteca din Freiburg, punând bazele unei viitoare colaborări, împreună cu dnul acad. Victor Spinei, Gheorghe-Florin Cârciu – Secretar de Stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prof. univ. Ionel Mangalagiu, prorector UAIC şi prof. univ. dr. Constantin Lupu, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

„Am mers la Freiburg şi timp de 3 zile am avut întrevederi cu conducerea bibliotecii şi românii din zona de acolo, oameni de mare valoare. Biblioteca este o clădire imensă, monumentală şi inestimabilă. Pentru că acolo avem de exemplu, straiele cu care era regina Maria la încoronare. Acolo este o expoziţie cu tablouri de patrimoniu universal cu un fond documentar de sute de mii de cărţi.  Manuscrise originale ale lui Enescu şi Eminescu pe care nu le avem noi…

În acelaşi timp, digitalizăm accesul online, ca oricine, din orice parte a lumii să aibă acces acolo. Ceea ce înseamnă că avem o colaborare cât se poate de benefică.

Biblioteca va rămâne acolo şi va rămâne bibliotecă, adică nu luăm fondul de carte şi îl aducem la Iaşi. Rămâne acolo şi îşi păstrează titlul de bibliotecă publică. Este o clădire ce are spaţii de cazare, unde tinerii cercetători pot sta pentru a putea studia şi documenta”, a conchis Tudorel Toader.