Prof. univ. dr. Liviu George Maha este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După o prezență record la vot, rezultatul este unul covârșitor în favoarea acestuia
Prof. univ. dr. Liviu George Maha este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În urma alegerilor, pentru prof. univ. dr. Liviu George Maha au votat 487 de persoane. Pentru prof. univ. dr Tudorel Toader au fost 233 de voturi.
De asemenea, 19 voturi au fost anulate, iar două au fost nule.
Prof. univ. dr. Liviu George Maha, prima reacție
Prof. univ. dr. Liviu George Maha a transmis o primă reacție după ce a devenit rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
„Prima impresie este bucuria că am câștigat, dar în același timp mă bucur pentru că a fost o prezență mare la vot. Asta înseamnă că am primit un mesaj de echilibru, un mesaj care include elemente de continuitate, elemente legate de ce s-a făcut bun și ce trebuie să continue dar și o schimbare de viziune, diferențiere, pe care am punctat-o în contextul campaniei electorale. A contat mult și sprijinul celorlalți candidați care nu au intrat în Turul al II-lea, sprijinul oferit de prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei și prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, și cred că scorul reflectă și ă astfel de poziționare al acestor candidați și o tendință de schimbare a Universității. Nu puteam anticipa exact participarea la vot, de obicei în Turul al II-lea este greu de estimat, pentru că în primul Tur au fost multe opțiuni, voturile au fost distribuite destul de echilibrat și era greu de anticipat”, declară prof. univ. dr. Liviu George Maha.
Ce spune prof. univ. dr. Tudorel Toader
De asemenea, și prof. univ. dr. Tudorel Toader a avut o primă reacție. Acesta a transmis un mesaj pe Facebook după alegerile academice.
„La final de mandat de Rector al UAIC!
Stimaţi colegi,
Sunt onorat prin faptul că am fost timp de 8 ani Rector al UAIC, cea mai veche Universitate din România.
În urmă cu 100 de ani UAIC a mai avut un Rector jurist.
A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul.
Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate.
Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc.
Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de Rector al UAIC.
Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările.
Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter.
În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”!
Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.
În momentul redactării acestui anunț, se află în proces de centralizare voturile exprimate în cadrul alegerilor pentru funcția de rector al UAIC. Informațiile vor deveni oficiale după încheierea alegerilor și întocmirea procesului verbal cu rezultatele.