Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB din Cluj Napoca, vorbeşte despre impostura şi plagiatura în mediul academic din România, în Studioul BZI LIVE: „Nu era necesară înfiinţarea unor universităţi în fiecare judeţ”

de: BZI.ro
16:31, 21 dec. 2021

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, a abordat astăzi, 21 decembrie 2021, subiectul eticii şi corectitudinii din mediul academic. De asemenea, a ţinut să evidenţieze impostura şi plagiatura din România.

Universitarul a ţinut să adauge faptul că nu era necesară înfiinţarea unor universităţi în fiecare judeţ. Politicienii au gândit într-o altă manieră şi nu le-au dat misiuni clare acestor instituţii de învăţământ superior.

„Eu am spus mereu că orice oraş are nevoie de o prezenţă academică. Nu te poţi aştepta să fie dezvoltare economică fără o prezenţă academică, dar asta nu înseamnă că trebuiau înfiinţate universităţi în fiecare judeţ. Politicienii noştri au gândit altfel, fără să dea o misiune clară universităţilor din judeţ. Nu au spus indicatorii de performanţă. Atunci a apărut un număr uriaş de absolvenţi de studii doctorale. Au fost probleme mereu, de procent şi etc. Repet, contează cultura organizaţională şi dorinţa de a le corecta, nu trebuie ascunse problemele. La UBB nu vreau să umblu în logica României vechi, de control prin pedepse.

Suntem sensibili la greşeli, când suntem solicitaţi noi suntem transparenţi. Vreau ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă etică. Eu sunt adeptul recompensei. În marile universităţi nu verifică nimeni plagiatul că la noi. În loc să încercăm să-i vânăm pe tineri ce ar fi să îi învăţăm să scrie bine, ce înseamnă etică. Nu sunt împotriva softurilor anti-plagiat, însă ele nu rezolvă problema. Au apărut şcoli doctorale în tot felul de instituţii ciudate, fără cultură academică. Am ajuns în situaţia în care ce să spun. Pentru o universitate mare acest lucru este o ruşine. Când ceva nu merge bine ne focalizam, avem mecanismele naţionale. Era mai bine să facem funcţionale aceste mecanisme specifice. Noi facem o evaluare şi spunem că suntem ok, după va putea deveni un element de suspiciune. Trebuie să fie un mecanism normal de educaţie, de promovarea unei culturi a calităţii. Noi facem verificarea că suntem obligaţi, dar nu pornesc cu ideea de a găsi similitudini. Pot scăpa paragrafe, se întâmplă”, a transmis în exclusivitate în Studioul BZI LIVE prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB din Cluj Napoca.

De asemenea, tot în Studioul BZI LIVE, rectorul UBB a discutat și despre psihologia poporului român.

Fostul ministr Florin Roman, acuzat de plagiat. De la ce a pornit scandalul?

Reamintim faptul că fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, a fost acuzat că a plagiat pagini întregi din lucrarea sa de disertație. Acesta, după ce a izbucnit un întreg scandal, și-a dat demisia din funcția deținută.

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorbă îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat temă și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a transmis Florin Roman, fostul ministru al Digitalizării.