Prof. univ. dr. Călin Scripcaru, de la IML Iași, este noul președinte al Societății de Medicină Legală din România

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 27 iul. 2024

Prof. univ. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași, este noul președinte al Societății de Medicină Legală din România. Societatea coordonează toată activitatea științifică în domeniul medico-legal din România și legătura cu instituțiile similare din străinătate.

Prof. univ. dr. Călin Scripcaru a fost ales președinte al Societății de Medicină Legală din România

Vineri, 26 iulie 2024, au avut loc alegerile pentru conducerea Societății de Medicină Legală din România, după retragerea prof. univ. dr. Vladimir Beliș. Și-au exprimat votul peste 200 din cei 240 de medici legiști din România, iar noul președinte a fost ales prof. univ. dr. Călin Scripcaru, care se va afla la conducerea Societății de Medicină Legală din România pentru următorii patru ani. Prof. univ. dr. Călin Scripcaru l-a avut drept contracandidat pe șef. lucr. dr. Mihnea Costescu. Societatea coordonează toată activitatea științifică în domeniul medico-legal din România și legătura cu instituțiile similare din străinătate. De asemenea, Societatea de Medicină Legală din România editează Revista Română de Medicină Legală. Astfel, Iașiul conduce a doua instituție importantă din domeniul medico-legal, după ce, anul trecut, prof. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, a devenit președinta Consiliului Superior de Medicină Legală.

Cazurile în care au fost implicați copiii l-au marcat pe medicul legist

Prof. dr. Călin Scripcaru este medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași și membru al Societății de Medicină Legală din România din anul 1992. În 1996, a obținut titlul de doctor în medicină, cu tema Suicid și agresivitate, lucrarea sa de doctorat fiind realizată sub îndrumarea prof. univ. dr. Tadeusz Pyrozinski. De-a lungul carierei sale, prof. univ. dr. Călin Scripcaru a văzut cea mai întunecată latură a cruzimii umane și a rămas marcat, încât, în prezent, cea mai mare bucurie a sa este că astfel de situații sunt din ce în ce mai rare. Deși a realizat mii de autopsii, medicul legist consideră cazurile în care sunt implicați copii ca fiind cele mai sensibile și mai grele.

„Cele mai traumatizante sunt situațiile în care ne confruntăm cu decesul unui copil. În urmă cu mai mulți ani, aceste cazuri erau foarte dese. Este vorba despre mamele care nășteau clandestin în toalete. Sunt cazuri extrem de impresionate, deoarece copilul este complet lipsit de apărare, pentru că cea care ar trebui să-l apere îl omoară. Gestul este de o cruzime inimaginabilă, în special pentru că este comis de către mamă. Am avut multe ocazii să vedem situații de acest gen, însă am observat că opinia publică a fost extrem de vehementă. Într-un sat, se bănuia că o mamă și-a omorât copilul și l-ar fi îngropat. Pentru a o salva de săteni a fost nevoie de intervenția poliției. Opinia lor depășea justiția și erau pregătiți să meargă pe principiile vechi, anume ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Sunt cele mai impresionante cazuri, dar nu mai sunt atât de frecvente, spre norocul nostru”, a mărturisit prof. univ. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași și noul președinte al Societății de Medicină Legală din România.