Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase: NU mai avem niciun loc liber la Terapie Intensivă
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase a oferit câteva detalii despre cum se prezintă situaţia locurilor disponibile pentru COVID în Iaşi. Conform declaraţiilor făcute de aceasta, în aceste momente, la Terapia Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase nu mai exista niciun loc liber.
În cadrul Spitalului de Boli Infecţioase sunt puţine locuri disponibile, iar la Spitalul Mobil de la Leţcani au ajuns primii bolnavi de COVID-19
Nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă
Prof. Carmen Dorobăt a declarat faptul că în momentul de fața, la spitalul de Boli Infecţioase nu mai exista niciun pat liber la Terapie Intensivă. În altă ordine de idei, managerul a menţionat că Terapia Intensivă de la Spitalul Mobil de la Leţcani încă nu este dată în folosinţă pentru că încă se fac verificări la staţiile de oxigen pentru a vedea dacă acestea funcţionează la capacităţi maxime şi pentru că pacientul să poată primi un tratament adecvat:
” În momentul de fată avem un număr de 7 locuri libere pentru pacienţi confirmaţi şi de asemenea, avem 11 locuri libere la Spitalul Mobil de la Lețcani. Nu avem niciun loc liber la Terapie intensivă de la Boli Infecţioase. Suntem în curs pentru a finaliza procedurile de completare numerică a personalului medical pentru a putea intra în folosinţă mai multe pături de la zona de confirmaţi. La Spitalul Mobil de la Leţcani avem 70 de locuri. Suntem în măsură să spunem că se fac în continuare verificări la staţia de oxigen pentru a vedea dacă aceasta funcţionează la parametri maximi pentru că bolnavii să aibă prognostic corespunzător în cele 24 de paturi de la Terapia Intensivă.
Ce spune, Carmen Dorobăț despre anumite tratamente COVID
În altă ordine de idei, managerul Carmen Dorobăț a explicat faptul că în aceste momente sunt suficiente doze de redemsivir şi sunt cantităţi suficiente de medicamente folosite pentru tratarea COVID:
” Aş vrea să subliniez faptul că am primit doze de Redemsivir, avem, momentan, în cantitate suficientă. Avem tot ceea ce înseamnă posibilă medicamentaţie care există în protocolul de la nivel ministerului Sănătăţii. În altă ordine de idei, am văzut în spaţiul public câteva lucruri dintr-o cercetare despre utilizarea a Caletra şi Hidroxiclorochina. Având expertiza în ceea ce priveşte această analiză, trebuie să vă spun că, în totdeanua trebuie să avem în contrabalanta şi rezultatle unor studii care trebuie să arata bunul răsunet ale utilizării acestui medicament, dacă există unul.
La cele două medicamente la care fac referire există şi astfel de studii. Se vorbeşte despre reacţii adverse, dar nu se vorbeşte despre eficacitate. Vreau să vă spun ca medic care lucrează efectiv la patul pacientului alături de alţi medici şi din perspectiva unei persoane care a avut peste 2500 de persoane internate în Spital. Vă reamintesc că iniţial făceam tratament cu Caletra şi Hidroxiclorochina . Acum folosim diverse scheme de tratament iar la Iaşi avem o rată de vindecare de 80%, rata care indică faptul că avem un procent bun. Consider că este prematur să vorbim despre utilizarea sau neutilizarea unui medicament în infecţia cu Sars COV-2. În Franţa au avut o atitudine zgomotoasă în ceea ce priveşte scoaterea Hidroxiclorochineo pentru că au observat că la un momendat le-a fost de ajutor.