Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre miopia la copii: „Un copil poate fi examinat în primii trei ani de viață” – VIDEO

de: BZI.ro
12:02, 01 feb. 2023

Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre miopia la copii. Iată când poate fi dus copilul la o examinare oftalmologică.

Miopia reprezintă un defect de vedere, care se manifestă prin vedere slabă la distanță. Acest defect poate fi de cauză genetică la copii, atunci când unul sau ambii părinți sunt miopi. De asemenea, mai există și miopia congenitală, care apare încă de la naștere. Cei mai afectați sunt copiii născuți prematur, care pot să dezvolte și un anumit grad de retinopatie de prematuritate. O formă rară de miopie este cea asociată unor sindroame sau afecțiuni metabolice, care poate ajunge la valori dioptrice mari. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, este foarte important ca cel mic să fie dus la medicul oftalmolog încă din primul an de viață, dacă nu chiar imediat după ce s-a născut.

Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre miopia la copii: „Ar trebui să vedem copilul imediat după ce s-a născut”

Potrivit medicului Camelia Bogdănici, un copil poate fi examinat oftalmologic în primii trei ani de viață, dacă nu chiar în primul an. Foarte important este dacă acel copil este normal și dacă provine dintr-o familie care nu a avut probleme oftalmologice sau dacă s-a născut prematur. În acest caz, copilul este îndrumat de neonatologi spre oftalmolog, pentru a se examina fundul de ochi. Apoi, este urmărit periodic, fiindcă un copil care nu este născut la termen poate să dezvolte, în timp, o miopie sau un astigmatism miopic și are nevoie de ochelari.

„Un copil poate fi examinat în primii trei ani de viață, dacă nu chiar în primul an de viață. Depinde dacă este un copil normal, depinde dacă este un copil care vine dintr-o familie care nu a avut probleme oftalmologice, dar altfel ar trebui să vedem copilul imediat după ce s-a născut. Și aici vorbim despre copilul care se naște prematur, care, din fericire, este îndrumat de neonatologi spre oftalmolog să se observe fundul de ochi. Apoi este îndrumat de oftalmolog să fie urmărit periodic, pentru că un astfel de copil poate să facă, în timp, o miopie sau un astigmatism miopic și are nevoie de ochelari. Ca părinte nu poți să observi, pentru că un copil mic își folosește mediul apropiat, ambient, și nu îți spune: „Vezi că nu văd cifrele de la autobuz”, cum spun copiii mai mari. Dar la copilul mic îl vedem că se apropie de televizor, îl vedem că se apropie de o carte sau de jucărie și o apropie foarte tare, iar uneori observăm că un ochi sau ambii ochi sunt deviați.”, a declarat medicul Camelia Bogdănici, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Copiii cu strabism, o problemă serioasă! Avertismentul prof. dr. Camelia Bogdănici

O altă problemă o constituie copiii cu strabism. Aceasta este o afecțiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele și unul sau ambii ochi deviază. Principalul semnal de alarmă îl constituie lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, în sensul că un ochi fuge din poziția normală de drept înainte, fie spre nas, fie în afară. Statisticile arată că 5-20% dintre copii au probleme de vedere și 5% sunt copii cu strabism.

„O altă problemă pe care trebuie să o atingem este când venim cu un copil care are ochii deviați, se numește strabism, că este deviat spre nas ochiul, că este deviat spre în afară ochiul este la fel de important. Pentru că, până în vârsta de 4-5 ani ar trebui să rezolvăm această problemă, să-i dăm un ochelar dacă este nevoie și să facem anumite exerciții, cum este, de exemplu, ocluzia, adică acoperirea unui ochi bun sau alternativ a acelor doi ochi, pentru a dezvolta vederea. De ce spun acest lucru? Pentru că, uneori, în 2023, ne trezim cu părinți care vin cu copiii de 8-9 ani, cu un ochi care nu vede foarte bine, vede un 40-50%, cu un ochi foarte deviat, deci cu un strabism, pe care mama sau tatăl sau bunica, care aduce copilul spunea „de la naștere am observat”. Acest strabism este vizibil și ce propun medicilor de familie, că toată lumea are acum un celular cu care facem sute de poze, să propună părinților care au un copil să le facă măcar la două-trei luni o poză, dar o poză făcută în fața ochilor copilului, nu dintr-o parte, nu de sus, nu de la depărtare, în care să urmărească ceea ce numim noi reflexul cornean central, dacă lumina cade în centrul pupilei.”, a adăugat prof. dr. Camelia Bogdănici.