Prof. dr. Călin Scripcaru a lansat „Socola – Destinul Șoimului Hoinar”, o carte unică despre cunoscutul institut din Iași
Prof. dr. Călin Scripcaru a lansat „Socola – Destinul Șoimului Hoinar”. Acesta a explicat în câteva rânduri ce a vrut să închidă pentru totdeauna în coperțile cărții
Recent, prof. dr. Călin Scripcaru a lansat „Socola – Destinul Șoimului Hoinar”. Această carte este o fereastră deschisă prin care cititorii pot vedea „Socola” de la începuturi și până în ziua de azi. Așa cum spune prof. dr. Călin Scripcaru, „Socola” este o „stare de spirit”, nu un simplu loc. Despre cartea pe care a scris-o, profesorul ieșean spune că în aceasta există o selecție a documentelor lăsate de cei care au simțit spiritul „Socolei”. Astfel, se discută despre personaje care au marcat institutul de-a lungul anilor, care au avut un rol uriaș în dezvoltarea locului și care încă se ocupă de această „stare de spirit”.
„Socola”, o stare de spirit
Prof. dr. Călin Scripcaru a explicat în câteva rânduri ce a vrut să închidă pentru totdeauna în coperțile cărții.
„Am încercat, prin această carte, să arăt cititorilor că «Socola» a fost, într-adevăr, «o stare de spirit». Nu mi-am propus să fac o înșiruire istorică a perioadelor de evoluție și involuție a acestui spital, ci am făcut doar o selecție a documentelor scrise de cei ce au simțit spiritul «Socolei» pe propria piele. Au fost ani întregi de răscolit prin arhive și depozite ale spitalului, praf înghițit și muncă, dar am convingerea că multe din secretele «Socolei» au rămas încă nedescoperite… An după an, îi pierdem pe cei ce au trăit vremurile de început, iar timpul șterge amintirile de care avem nevoie”, a spus prof. dr. Călin Scripcaru.
Prof. dr. Călin Scripcaru: „Am încercat să preiau cât mai multe povestiri”
Pentru a aduna toate informațiile regăsite în carte, profesorului Scripcaru nu i-a fost ușor.
„Îmi amintesc cum am încercat să-l «răpesc» vreo două zile pe profesorul Romanescu pentru a-mi spune cine sunt personajele din mai multe fotografii pe care le găsisem, dar a ales să plece dintre noi înainte de a-mi putea realiza obiectivul. Am încercat să preiau cât mai multe povestiri, cât mai multe evenimente din viața reală a spitalului care, la acea vreme, era o comunitate rurală cu biserică, școală și grădiniță pentru familiile angajaților. În afară de latura medicală, sub zidurile «Socolei» s-a desfășurat o intensă viață socială colorată, bineînțeles, de specificul pacienților care își duceau viața acolo”, a completat profesorul ieșean.
De unde provine numele cărții semnate de prof. dr. Călin Scripcaru
Denumirea cărții semnate de prof. dr. Călin Scripcaru pare că a fost aleasă de ani întregi de cei care au întemeiat institutul.
„Spitalul «Socola» este o stare de spirit, cum spuneau înaintașii noștri! Acest așezământ ce avea menirea de a alina bolile sufletului a fost inaugurat pe colinele Buciumului, în 1905, fiind primul din țară la acea vreme. În acel an, toți bolnavii cazați prin «bolnițele» mănăstirilor au fost aduși aici, înființându-se, astfel, primul Spital de Psihiatrie din România. Tratativele duse pentru realizarea acestui obiectiv s-au derulat pe parcursul mai multor ani, orgoliile și interesele aferente fiind și atunci la fel de puternice ca și în prezent. La vremea respectivă, colinele Buciumului erau pustii, acoperite de păduri, singura clădire existentă fiind biserica din curtea spitalului ce data de pe vremea lui Alexandru Lăpușneanul. În preajma acestei biserici a fost construit spitalul al cărui nume a fost dat după cuvântul slavon «socol» ce înseamnă «șoim», deoarece pădurile din zonă erau populate de numeroși șoimi ce erau prinși și dresați pentru vânătoare”, a adăugat prof. dr. Călin Scripcaru.
În perioada 2007-2012, prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist de profesie, a fost managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola” din Iași, transformat în institut ulterior.